Ministerul de Interne vrea să schimbe CODUL RUTIER. Se introduce o nouă SANCȚIUNE

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pune în dezbatere publică un proiect de lege care interzice folosirea oricărui dispozitiv care înregistrează în timpul șofatului.

Potrivit unui comunicat de presă, „Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice".

Astfel, va fi interzisă ținerea în mână sau folosirea în orice mod a oricărui dispozitiv cu funcții de înregistrare.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

Interzicerea, în timpul mersului, a ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)", se arată în document.

În plus, pentru nerespectarea acestei norme, se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasă a IV a) și 6 puncte de penalizare.

„Sancțiunea cu amendă va fi aplicată și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere (ex. bicicliști)", precizează ministerul.

Măsura este luată având în vedere pericolul acestei fapte, conform sursei citate. Pe lângă amendă, permisul șoferului va fi suspendat 30 de zile.

„Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancționare pentru situația în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulația vehiculelor.

Astfel, pe lângă amendă se va aplică sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule", mai prevede proiectul de lege.

Noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Pe perioadă celor 60 de zile, Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic cu privire la aceste modificări.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel