Mii de muncitori străini iau cu ASALT România. Cei mai mulți vin din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Poliţiştii de imigrări au emis, în perioada ianuarie - mai, 8.749 de avize de muncă pentru cetăţeni străini, tendinţa de creştere a numărului acestor avize, continuând, în fiecare lună, de la începutul anului, informează un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Imigrări, citat de Agerpres. 

Potrivit sursei citate, dintre aceste avize, 7.649 au fost emise pentru lucrători permanenţi, 695 pentru detaşaţi, 234 pentru ICT şi 116 pentru înalţi calificaţi. "Cei mai mulţi străini sunt din Vietnam, Moldova, Turcia, Nepal şi au optat pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Braşov şi Timiş", precizează comunicatul amintit.

Astfel, în primele cinci luni ale anului, IGI a gestionat 10.497 de cereri pentru emiterea avizelor în vederea angajării în muncă sau detaşării cetăţenilor străini în România. Dintre acestea, 8.749 au fost soluţionate pozitiv, 332 au fost respinse, iar 1426 sunt în curs de soluţionare. Cele mai multe avize solicitate de către angajatori sunt pentru lucrătorii permanenţi sau detaşaţi în sectoare de activitate din domeniul lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, restaurante, comerţ, construcţii de nave şi structuri plutitoare.

România devine atractivă pentru imigranții cu înaltă calificare

 

"Se remarcă şi faptul că România devine atractivă şi pentru imigranţii cu înaltă calificare din ţări terţe, posesori de Carte albastră a UE. Cartea albastră a UE reprezintă permisul de şedere temporară ce urmăreşte să încurajeze imigrarea specialiştilor cu înaltă calificare din ţările terţe pentru a răspunde cererii de lucrători calificaţi în Uniunea Europeană", adaugă sursa menţionată.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe avize au fost emise de către structurile de imigrări din municipiul Bucureşti (2.667) şi judeţele Constanţa (999), Ilfov (912), Braşov (505) şi Timiş (355). De asemenea, străinii care aleg să muncească, în ţara noastră, sunt în general din Vietnam, Moldova, Nepal şi Turcia.

20.000 de muncitori străini în România în anul 2019

 

IGI aminteşte că, pentru anul 2019, a fost stabilit un contingent de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă. Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare/detaşare obţinut de angajatori în condiţiile legii. Avizul de angajare se eliberează de către IGI, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite atât condiţiile generale, cât şi cele specifice, în funcţie de tipul de lucrător.

Cetăţenilor străini intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut, se mai arată în comunicatul IGI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel