Mesajul unui deputat pentru preşedintele Klaus Iohannis, de Ziua Trianonului: "Ió napot kívánok!"

Andreea Cosma |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Președintele executiv al PMP, Marius Pașcan, a declarat, vineri, că decizia președintelui Klaus Iohannis de a contesta la CCR Legea Trataului de la Trianon este ”o mișcare politică fatalistă”. „Ió napot kívánok, domnule Președinte, de Ziua Trianonului”, i-a transmis el șefului statului.

Partidul Mișcarea Populară consideră că decizia președintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituțională Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon este ”o mișcare politică fatalistă”.

„Ió napot kívánok, domnule Președinte, de Ziua Trianonului. Din păcate, ați ratat ieri (joi - n.r.) șansa de a marca, printr-o declarație publică, însemnătatea Tratatului de pace de la Trianon, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România. Mai mult, astăzi ați luat decizia de a contesta la CCR legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon. Considerăm că aceasta este o eroare gravă în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania, contrare normativelor Uniunii Europene. Din principiu, istoria României și evenimentele sale fundamentale nu au nevoie, pentru a fi aniversate în baza unei legi, de definirea clară a interesului social general vizat. Să ne așteptăm oare ca, prin similitudine, să atacați la CCR și Ziua Națională a României? Oare Ziua iei, promovată tot prin lege, are un interes social mai larg, mai bine definit decât Ziua Trianonului? De ce nimeni nu a contestat la CCR zilele minorităților naționale, care au la bază tot evenimente istorice semnificative?”, a declarat deputatul Marius Pașcan, președintele executiv al PMP.

În același timp, PMP critică eliminarea, din programa pentru proba de istorie a examenul de bacalaureat, a unor evenimente definitorii pentru statul român modern.

„Am aflat stupefiat că, pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie, au fost excluse din programa de examinare, pe care trebuie să o asimileze elevii, tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificația Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari și a statului român modern. Această decizie mi se pare inadmisibilă”, a mai afirmat Marius Pașcan.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, susținând că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel