Mesajul primit de un muncitor român de la patronul elvețian: "M-a schimbat total și nu mai sunt nemulțumit în străinătate"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Pentru mulți români plecați la muncă în afara granițelor țării, traiul în străinătate este redus, adesea, la o rutină strictă, obositoare, dominată de programul de lucru și grija zilei de mâine. Însă pentru Ionuț, un român care muncește în Elveția, o simplă întrebare venită din partea unui angajator i-a schimbat complet felul în care privește viața de emigrant. Povestea lui, aparent banală, ascunde în spate o lecție de viață pe care mulți o descoperă prea târziu.

 

„În urmă cu aproximativ o lună, am avut o întâlnire cu un angajator din Elveția. După ce mi-a explicat condițiile contractuale și mi-a prezentat oferta, spre finalul discuției m-a întrebat: 'Vrei să trăiești în Elveția sau vrei să lucrezi în Elveția?'. M-am oprit câteva secunde și i-am spus sincer: 'Vreau să trăiesc în Elveția'. El mi-a zâmbit și a zis: 'Ah, deci vrei să călătorești, să vizitezi, să îți faci prieteni, să duci o viață normală...'" - povestește Ionuț.

Acel moment a fost o revelație. Ionuț și-a dat seama că, deși plecase în străinătate în căutarea unui trai mai bun, trăia, de fapt, într-o rutină rigidă, fără bucurie, fără viață. „Românașii mei, ca să aveți o viață frumoasă și să vă fie cât mai ok, trebuie să trăiți în străinătate, nu doar să munciți. Mulți nu înțeleg ce înseamnă asta. Nu sunteți doar niște roboți, să faceți în fiecare zi casa - muncă, muncă - acasă. Așa veți percepe străinătatea ca pe un dușman. În schimb, în momentul în care ieșiți, vă plimbați, călătoriți, vă descoperiți hobbyurile, străinătatea devine prietenă, nu dușmană”, a spus el într-un mesaj adresat conaționalilor.

Această abordare nu este doar o chestiune de stare de spirit, ci reflectă un adevăr tot mai prezent în comunitățile românești din străinătate: mulți dintre cei plecați trăiesc cu speranța întoarcerii, dar uită să trăiască prezentul. Se dedică în întregime muncii, economiilor, fără să își acorde permisiunea de a se bucura de viață acolo unde sunt.


Români între granițe: lucrează într-o țară și locuiesc în alta

Un alt fenomen interesant care se conturează în Europa este cel al românilor care muncesc într-o țară, dar aleg să trăiască în alta, din rațiuni economice. Un exemplu concret este cel al românilor care lucrează în Elveția, dar locuiesc în Germania, mai ales în zonele apropiate graniței. De ce? Răspunsul este simplu: în Elveția, costurile de trai - în special chiria - sunt foarte ridicate. În schimb, în sudul Germaniei, în apropiere de granița elvețiană, prețurile sunt semnificativ mai mici. Astfel, mii de lucrători transfrontalieri, inclusiv români, fac naveta zilnic pentru a beneficia de salariile ridicate din Elveția și de costurile mai mici din Germania.

Un fenomen similar se regăsește și în nord-vestul Europei, unde mulți români aleg să muncească în Olanda, dar să locuiască în Germania. În zonele apropiate graniței olandezo-germane, viața este mai ieftină în partea germană, ceea ce atrage numeroși muncitori est-europeni, inclusiv români. Aceștia parcurg zilnic zeci de kilometri pentru a merge la muncă, dar consideră că merită efortul, mai ales pe termen lung.


Comunitatea românească din Elveția: între reguli stricte și adaptare

Elveția este cunoscută pentru regulile sale stricte, ordinea impecabilă și standardele ridicate. Pentru mulți români, adaptarea nu este deloc ușoară. Totuși, comunitatea românească de aici este una activă, solidară și în creștere. Potrivit estimărilor, peste 40.000 de români locuiesc în Elveția, cei mai mulți stabiliți în cantoanele Zürich, Vaud, Geneva și Ticino. Mulți lucrează în domenii precum construcții, curățenie, îngrijire persoane vârstnice, IT sau servicii financiare.

Românii din Elveția se confruntă adesea cu provocări legate de integrarea în societatea elvețiană, însă au învățat să respecte regulile locale, să se adapteze și, mai ales, să se sprijine reciproc. Multe familii își trimit copiii la școli elvețiene, dar păstrează vie limba română prin asociații culturale, biserici și școli românești de weekend.

Elveția este o țară frumoasă, dar rigidă în ceea ce privește normele de conviețuire. De la regulile legate de reciclare, liniștea publică sau chiar modul în care se utilizează spațiile comune ale clădirilor, totul este reglementat. Pentru unii, aceste reguli pot părea sufocante, dar pentru alții sunt un model de civilizație. Românii care reușesc să se adapteze devin parte dintr-o societate prosperă și bine organizată.


O concluzie simplă, dar profundă

Povestea lui Ionuț este, de fapt, povestea multor români plecați peste hotare. Diferența este că el a avut norocul - sau înțelepciunea - de a întâlni un om care să-i pună întrebarea potrivită la momentul potrivit. „Vrei să muncești în Elveția sau vrei să trăiești în Elveția?” - o întrebare care poate fi aplicată în orice colț al lumii unde românii au ales să-și încerce norocul.

Și poate că, odată cu acest gând, mai mulți dintre noi vor începe să vadă viața în străinătate nu ca pe o corvoadă temporară, ci ca pe o etapă pe care merită să o trăiască cu sens, cu bucurie și, mai ales, cu deschidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel