Măsură dedicată românilor din diaspora, RESPINSĂ în plenul Senatului

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Senatorii au respins astăzi, în plen, o iniţiativă legislativă de la USR, menită să reducă birocraţia pentru românii din diaspora. Raportul negativ întocmit de Comisia pentru Administraţie Publică a trecut cu 50 de voturi. Reprezentantul Guvernului din plen a fost de acord cu punctul de vedere al Comisiei, de a respinge propunerea USR.

Este vorba despre propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Senatorul USR, Mihail Radu-Mihai, a explicat pe larg care era scopul proiectului legislativ.

"Iniţiativa încearcă să repare o discriminare evidentă. Sunt 700.000 de români care au respectat legea. Când s-au stabilit într-o altă ţară, au făcut ceea ce le-a cerut statul român, au renunţat la cartea de identitate şi au cerut un paşaport CRDS, pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate şi s-au trezit că atunci când se întorc în ţară au fel de fel de probleme pentru că nu au niciun fel de act de identitate românesc.

Vrem să fie clar că paşaportul este un act de identitate, e trecut CNP-ul fiecăruia dintre noi, ne identifică unic. E un act normal de eliminare a birocraţiei, în special pentru cetăţenii care trăiesc în afara ţării. O altă absurditate care este eliminată prin acest act este faptul că românii se pot identifica cu paşaportul CRDS în afara ţării şi nu o pot face în România", a spus senatorul USR, înainte de vot.

Cu toate acestea, Guvernul, prin vocea secretarului de stat Mihai Bobescu, trimis în plen, nu a susţinut propunerea USR, ci raportul Comisiei pentru Adminsitraţie Publică, în care se cerea respingerea proiectului.

Senatorul Florin Cârciumaru, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică din Senatul României, a explicat ulterior că membrii comisiei au hotărât cu majoritatea voturilor celor prezenţi să adopte un raport de respingere. Acesta a mai precizat că proiectul a primit aviz negativ de la Comisia pentru Comunităţi şi de la Comisia pentru Drepturile Omului.

Din 74 de senatori, 50 au votat pentru respingerea propunerii USR, 22 au votat contra şi doi s-au abţinut.

Senatorul USR, Mihail Radu-Mihai, a revenit după vot şi a spus că regretă faptul că raportul Comisiei de Adminsitrație Publică nu a fost amendat corespunzător, din moment ce erau voci în sală care erau de acord cu propunerea USR.

”Aici vorbim despre a manifesta bunăvoință pentru românii din diaspora. Din păcate, cu această ocazie, nu am văzut-o din partea majorității PSD-ALDE", a conchis Mihail Radu-Mihai, în plenul Senatului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel