Mărţişorul şi 8 Martie, celebrate de ambasade ale României

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Legenda Mărțișorului: Tradiție, semnificație și mesaje frumoase de 1 martie
Legenda Mărțișorului: Tradiție, semnificație și mesaje frumoase de 1 martie

Ziua Internaţională a Femeii şi sărbătoarea Mărţişorului sunt sărbătorite prin numeroase evenimente organizate în străinătate în această perioadă de ambasade ale României.

La Madrid, a fost inaugurată, la 6 martie, expoziţia de costume tradiţionale şi covoare româneşti, intitulată "Magia Culorii", eveniment organizat la Centrul Cultural Militar cu prilejul Zilei Femeii. Vernisajul a avut loc în prezenţa deţinătoarei colecţiei, jurnalista română Cristina Liberis.

Publicul prezent s-a bucurat şi de un recital de chitară clasică, interpretat de artistul Laurenţiu Topală. Expoziţia este deschisă publicului până la data de 8 Martie, în centrul Madridului (incinta Centro Cultural de los Ejercitos, Calle Gran Via 13), în intervalul orar 15.00-19.00, conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Spania.

 

În Pakistan au participat 60 de românce

 

În Pakistan, la o acţiune dedicată marcării tradiţiei Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii desfăşurată în 5 martie au participat aproximativ 60 de doamne din comunitatea de români care locuiesc în capitala pakistaneză. Participantelor la acţiune li s-a transmis un mesaj în care au fost subliniate aspecte privind tradiţia Mărţişorului în România, faptul că aceasta a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO, fiind specifică României, Bulgariei, Republicii Moldova Serbiei şi Macedoniei de Nord.

Au fost proiectate filmul "Femei Remarcabile din România" (realizat de către ONG Professional Women's Network Romania), o prezentare despre tradiţia Mărţişorului în România (realizată prin eforturile colectivului misiunii), scurte filmuleţe de promovare a României şi imagini cu ţara noastră. Fundalul sonor a fost acoperit cu muzică instrumentală românească, în interpretarea unor artişti români celebri precum Gheorghe Zamfir şi Dumitru Farcaş, conform unui comunicat difuzat de Ambasada României în Pakistan.

 

Ambasada României în Franţa a sărbătorit rolului femeii în societatea contemporană

 

Ambasada României în Franţa a găzduit la 4 martie o seară dedicată sărbătoririi rolului femeii în societatea contemporană, în contextul Zilei Internaţionale a Femeii şi al marcării a 50 de ani de Francofonie.

La acest eveniment, ambasadorul Luca Niculescu a evocat femeile de origine română care, prin destinele lor extraordinare, au marcat secolul trecut sau perioada contemporană: „Iulia Haşdeu, prima româncă înscrisă la Sorbona, Maria Cuţarida-Crătunescu, prima româncă licenţiată în medicină, Virginia Andreescu Haret, prima femeie-arhitect din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie-inginer din Europa, Sarmiza Bilcescu, prima femeie din Europa licenţiată în drept, dar şi prima din lume cu un doctorat în drept şi prima avocată din România, sau Florica Bagdasar, prima femeie ministru în România (ministrul sănătăţii)”, conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Franţa.

 

Ambasada României la Washington au celebrat realizările de excepţie în arte şi ştiinţe a femeilor

 

Tot în 4 martie, cu ocazia sărbătoririi Mărţişorului, Ambasada României la Washington împreună cu Immigration Research Forum au celebrat realizările de excepţie în arte şi ştiinţe a femeilor româno-americane, conform paginii de Facebook a ambasadei.

Prestigioasa Şcoală Internaţională din Copenhaga/CIS a găzduit la 3 martie un eveniment dedicat tradiţiei Mărţişorului la care a fost invitat personalul misiunii diplomatice române din Regatul Danemarcei, alături de 300 de elevi şi de dascălii lor. Ambasadorul României Alexandru Grădinar a prezentat pe înţelesul celor mici semnificaţia Mărţişorului, vestitor al primăverii în folclorul românesc, şi tradiţiile româneşti specifice acestei perioade din an, subliniind totodată şi simbolistica actuală a acestei datini, asociate speranţei şi prieteniei, a informat ambasada într-un comunicat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel