Marea Britanie. Avertisment dur al meteorologilor: Temperaturi de peste 40 de grade în timpul verii

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Marea Britanie riscă temperaturi estivale care vor depăşi valori de 40°C chiar dacă încălzirea climei globale de pe Terra se va limita la o creştere de doar 1,5 grade Celsius, au avertizat joi meteorologii din această ţară, citaţi de AFP.

Acest prag corespunde obiectivului mai ambiţios fixat prin Acordul de la Paris pentru a limita încălzirea climei de pe Terra în raport cu era preindustrială şi pe care preşedinţia britanică a COP26, conferinţa ONU pentru schimbări climatice programată în noiembrie la Glasgow, speră să îl "ţină în viaţă". Potrivit mai multor oameni de ştiinţă, acest prag ar fi fost însă deja depăşit şi imposibil de respectat.

Cu ocazia publicării, joi, a unui raport despre clima britanică pe anul 2020, directorul general al Royal Meteorological Society, Liz Bentley, a subliniat că planeta noastră se confruntă deja cu valuri extreme de căldură ce rezultă dintr-o încălzire a climei globale cu 1,1°C-1,2°C.

"Dacă adăugăm încă 0,3°C, aceste valuri de căldură vor deveni tot mai intense - vom vedea cel mai probabil valori de 40°C în Marea Britanie, deşi noi nu am cunoscut niciodată acest gen de temperaturi", a declarat ea.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată de meteorologii din Marea Britanie este de 38,7°C. Acest record a fost atins pe 25 iulie 2019 în Cambridge.

"Atingând pragul de 1,5°C de încălzire climatică, temperatura de 40°C în Marea Britanie nu va fi un lucru pe care îl vom vedea doar o dată sau de două ori, ci va deveni ceva pe care îl vom vedea cu regularitate", a adăugat ea.

Mike Kendon, autorul raportului, a declarat pentru BBC că temperatura de 40°C în Marea Britanie este "plauzibilă", subliniind faptul că încălzirea climei se manifestă deja în această ţară, precum şi în restul lumii.

Potrivit raportului, 2020 ocupă locul al treilea în topul celor mai călduroşi ani de la debutul măsurătorilor meteorologice, locul al cincilea în topul celor mai umezi ani şi locul al optulea în clasamentul celor mai însoriţi ani din Marea Britanie.

Temperatura medie din timpul iernii a fost de 5,3°C, cu 1,6°C peste media observată între anii 1981 şi 2010.

Cu o temperatură de 34°C atinsă şase zile consecutive în debutul lunii august 2020, sudul Angliei s-a confruntat cu unul dintre cele mai importante valuri de căldură din ultimii 60 de ani.

Potrivit lui Mike Kendon, pragul de temperatură de 34°C a fost depăşit în şapte dintre ultimii zece ani în Marea Britanie. Acelaşi prag fusese depăşit doar în şapte din ultimii 50 de ani precedenţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel