Marea Britanie, apel la un "efort internaţional coordonat", după moartea a zeci de migranţi

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a lansat joi un apel la "un efort internaţional coordonat" în lupta împotriva grupărilor infracţionale care organizează traversări ilegale peste Canalul Mânecii.

Anunțul ministrului vine după moartea a zeci de migranţi în naufragiul ambarcaţiunii lor, relatează AFP, preluată de Agerpres. Astfel, în aceste condiții, potrivit ministrului, trebuie "să răspundem acestei provocări prin efecte pe termen lung, să destructurăm bandele criminale care tratează fiinţele umane ca mărfuri şi să le atacăm lanţurile de aprovizionare. Aceasta necesită un efort internaţional coordonat", a declarat Patel.

"Este o problemă complicată şi nu există o soluţie facilă", a subliniat ea. "Aceasta implică un efort herculean şi va fi imposibil fără o cooperare strânsă între toţi partenerii internaţionali".

 

Boris Johnson arată cu degetul spre francezi



Ministrul britanic a spus că a stabilit cu omologul său francez Gerald Darmanin, să trimită forţe care să patruleze pe coastele franceze, idee respinsă de Paris până în prezent. 

Această problemă a traversărilor, care alimentează cu regularitate tensiunile între Londra şi Paris, este delicată pentru guvernul conservator al lui Boris Johnson, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei un aspect vital în campania pentru Brexit.

Nici apelurile Franţei, nici măsurile propuse, nici înăsprirea promisă a dreptului de azil nu au făcut posibilă stoparea traversări peste Canalul Mânecii. De asemenea, în urma unei reuniuni de criză, premierul Boris Johnson i-a blamat pe francezi, estimând că aceştia nu au făcut "destul" pentru a împiedica traversărille.

Totodată, și secretarul de stat britanic pentru imigrare, Kevin Foster, a subliniat că "Suntem dispuşi să oferim un sprijin pe teren, suntem dispuşi să oferim resurse, suntem dispuşi să oferim literalmente oameni pentru a merge acolo şi a asista autorităţile franceze", a declarat el la BBC, scrie Agerpres.


Macron: Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir 

 

''Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir'', a declarat, în urma incidentului de ieri, preşedintele francez Emmanuel Macron, după moartea migranţilor care încercau să traverseze canalul, solicitând ''întărirea imediat a resurselor agenţiei Frontex la frontierele externe'' ale UE'', potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţia franceză, relatează AFP

Şeful statului francez a cerut ''o reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni preocupaţi de provocarea migraţiei'' şi a dat asigurări că ''se va face totul pentru a-i găsi şi condamna pe cei responsabili'' de această dramă. Preşedintele Macron a făcut referire la ''reţelele de contrabandişti care, exploatând sărăcia şi suferinţa, pun în pericol vieţi omeneşti şi în cele din urmă decimează familii.''

Franţa a acţionat, împreună cu Marea Britanie, pentru destructurarea reţelelor de contrabandişti'' şi ''de la începutul anului, datorită mobilizării a 600 de poliţişti şi jandarmi, 1.552 de contrabandişti au fost arestaţi pe coasta de nord şi 44 de reţele de contrabandişti dezmembrate'', a precizat preşedintele francez, adăugând că ''7.800 de migranţi au fost salvaţi''.

''În pofida acestei acţiuni, de la 1 ianuarie au avut loc 47.000 de încercări de traversare'' a Canalului Mânecii, a menţionat el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel