Marcel Bolos, despre eliminarea impozitului suplimentar pentru concediile medicale. Ce schimbări se așteaptă 

Cristina Iacob |
Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Marcel Boloș, declarat că propunerea de eliminare a impozitului pe concediile medicale este în discuție la Camera Deputaților. 


Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind eliminarea impozitului pe concediile medicale se află la Camera Deputaţilor şi se aşteaptă să vadă ce modificări mai intervin asupra textului propus.

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în forma lui finală la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situaţia în care suntem cu concediile medicale în cursul anului 2023. Am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate şi am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde lei şi suntem în situaţia paradoxală în care cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu", a explicat Boloş la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Citește și: E foame de bani la buget: Guvernul taxează concediile medicale și indemnizațiile pentru mame, din 2024

El a reiterat că nu este vorba despre bolnavii oncologici, despre indemnizaţia maternală şi sau despre copiii care au nevoie de îngrijiri, informează Agerpres. 

"E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilităţi, dar această situaţie în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate. Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei pe care le încasăm. Dar, repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale cum se tot vehiculează în spaţiul public, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii care se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă. Deci, acestea ţin de raţiuni care au în vedere o acordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate", a punctat Boloş.

Plenul Senatului a adoptat, în februarie, cu amendamente, OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, fiind eliminată taxarea cu 10% a concediilor medicale.

Iniţial, Guvernul prevăzuse prin OUG 115/2023, care a primit în februarie raport de admitere cu amendamente din partea comisiilor raportoare şi vot din partea plenului, impozitarea acestor concedii cu 10% de la 1 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel