Mai mulți români povestesc dificultățile traiului peste hotare. ”În țările germanice niciodată nu o sa te integrezi pe deplin”

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Un român stabilit în Olanda a deschis un subiect de discuție pe baza experienței lui în țara care a emigrat. Bărbatul îi întreabă pe conaționalii aflați la muncă peste hotare prin ce provocări au trecut în străinătate. 

Într-o postare publicată pe platforma Reddit, un român stabilit de patru ani în Olanda povestește că deși are tot ce își dorește în plan material, tot nu simte că se integrează în societatea țării în care a emigrat. 

„O întrebare pentru cei care trăiesc sau au trăit perioade îndelungate peste hotare: Care au fost dificultățile și provocările cele mai mari cu care v-ați confruntat în țara de imigrație?  Trăiesc de câțiva ani în Olanda și deși am obținut tot ce-mi doream în plan material, nu am sentimentul de apartenență la comunitate iar din cand în cand mă încearcă acea apăsare care vine la pachet cu dezrădăcinarea.”, scrie românul pe forum. 

Reacția internauților

 

Părerile celorlalți utilizatori aduc perspective variate. Un român stabilit în Canada din 2005 împărtășește că procesul de integrare a durat ani buni, dar că a reușit să-și construiască bazată pe pasiunile sale și a reușit să își facă și  prieteni.  Alți internauți evidențiază importanța mentalității deschise și a efortului personal în crearea unei noi vieți în străinătate. 

„Nu cred că am avut vreo provocare. Am emigrat în 2005 în Canada. Mi-am dat un timp de doi ani să decid dacă e pentru mine sau mă întorc. Am știut că e mult de lucru și că e o societate diferită. Cred că mi-a luat vreo 4 ani să mă simt că aici e casa mea. Nu am plecat din ură față de România, am plecat din cauza că am fost sărac. Am avut rude plecate în Italia și Germania și nu am vrut viața lor, să trăiești cu un picior în străinătate și unul în România, așa că am plecat cât de departe s-a putut. Nu am mai vizitat România decât în 2006. Nu a fost deloc greu să-mi fac o comunitate și prieteni. Mulți prieteni mi-am făcut bazat pe hobby-uri, camping, hiking, fotografie și așa mai departe. În ultimii ani am intrat pe subreddit-ul cu România ca să văd ce se mai întâmplă și să mai exersez româna. Acum ceva timp am uitat niște cuvinte în română și m-am panicat că îmi pierd limba. Am plecat ca adult și am un accent destul de puternic și nu mi-a fost niciodată rușine să zic că sunt român.”

 

„Am trăit în afara țării și am prieteni care locuiesc chiar în Olanda și sunt super mulțumiți de toată experiența, deci totul ține numai de tine. Da, am locuit perioade lungi afară (ani), da, am simțit dezrădăcinarea, da, a fost greu la început, dar am fost deschis la a crea relații noi. E super greu să o iei de la zero și sunt unii care nu înțeleg asta. Ține numai de tine să-ți schimbi mentalitatea sau felul de a privi situațiile astfel încât să începi o nouă viață acolo unde te-ai stabilit.” 

 

„Provocările mele pentru Anglia - vremea, grupuri restrânse de prieteni (majoritatea sunt de alte naționalități) și am același sentiment ca al tău, că nu mă pot adapta la comunitatea lor. Dar, nu o să găsești un loc care să bifeze toate dorințele tale.” 

 

„Am venit în Germania în 2011, direct cu un job. Am avut noroc că mi-am luat prietenul cu mine. Sincer, la 23 de ani singură nu știu cum m-aș fi descurcat altfel. Mult timp am avut puțini prieteni, limba este foarte dificilă. Dar ușor, ușor m-am obișnuit. Acum mi se pare straniu când vin în România, dacă am de-a face cu vreo doamnă de la ghișeu, de exemplu. Încerc să le spun alor mei ce repede m-am obișnuit aici cu binele. Firește, îmi este dor de casă, îmi văd familia doar o dată sau de două ori pe an. Dar acum mă consider integrată. E un pic de muncă, dar dacă treci cu bine peste hopul dificil, undeva pe la 2 ani a fost la mine, restul e ok.” 

 

„În țările germanice niciodată nu ai sa te integrezi pe deplin. dacă vrei prieteni și socializare mergi într-o țară de pe mediterană.” 

 

„Locuiesc de mulți ani în Olanda. În afara de regretul pentru ieșirile cu prietenii, nu am alte probleme. Iar prietenii vin și pleacă din viața noastră. De când am o familie, oricum nu am timp, și dacă avem timp, avem și niște prieteni români cu care mai ieșim. În funcție de vârstă și ocupații, sentimentul de regret se schimbă. Dacă nu ai familie/partener, s-ar putea să-l simți mai des. Nici în țară nu simțeam că aparțin comunității. Oameni prea răi. Măcar aici ne lăsăm în pace unii pe alții.” 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel