Mai mulți guvernatorii regionali din Rusia și-au anunțat demisiile. Analist: „Șobolanii părăsesc barca”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Un val  de demisii în rândul guvernatorilor regionali  din Rusia. Marți, în doar câteva ore, cinci guvernatori regionali din diferite părţi ale ţării au anunţat fie că vor demisiona, fie că nu vor mai candida pentru un nou mandat

Primii care şi-au anunţat demisia au fost Serghei Şvacikin, din regiunea Tomsk din Siberia, şi Igor Vasiliev, din Kirov, la circa 1.000 de kilometri nord-est de Moscova.

Au urmat guvernatorii din regiunea Saratov şi din Republica Mari El. De asemenea, guvernatorul regiunii Riazan, Nikolai Liubimov, a declarat că nu intenţionează să mai candideze pentru un al doilea mandat, scrie Digi24. Printre motivele oficiale oferite de guvernatori pentru demisiile lor se numără vârsta sau faptul că au fost deja în funcţie de mult timp. Rusia este formată din peste 80 de entităţi federale, de exemplu, teritorii şi republici autonome. 

Demisiile au produs  speculaţii în rândul opiniei publice. Pe Telegram, unii utilizatori se întrebau dacă nu cumva aceşti guvernatori nu ar mai dori să sprijine războiul împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia asupra provinciilor ruseşti.

În situaţia actuală, demisiile ar putea fi un semn că nava se scufundă şi că „şobolanii mai bine părăsesc barca”, a spus analistul politic Abbas Galliamov.

Alţii au speculat că este posibil ca cei cinci politicieni să nu fi fost suficient de loiali Kremlinului, iar acum trebuie să îşi părăsească posturile din cauza unei decizii venite de sus.

 

Rusia suferă pierderi catastrofale în război și își schimbă propaganda (Serviciul de Informații din Ucraina)

 

Regimul lui Vladimir Putin a ordonat presei de propagandă să concentreze atenția rușilor asupra „opoziției armatei ruse față de toate țările Uniunii Europene și NATO”, susține Serviciul de Informații din Ucraina.

Astfel, Kremlinul ar fi ordonat televiziunilor ruse și presei de propagandă să îi pregătească pe ruși pentru o posibilă înfrângere în războiul din Ucraina, afirmă serviciul de informații militare al Ucrainei, citat de Ukraiinska Pravda (n.r. Adevărul ucrainean).

„Având numeroase avantaje forță de muncă și echipamente, armata țării ocupante suferă pierderi și înfrângeri catastrofale în fața apărătorilor Ucrainei. Pentru a schimba percepția rușilor despre „invincibilitatea” militară și pentru a pregăti societatea pentru o posibilă înfrângere, mass-media rusă a primit ordin să vorbească despre războiul ruso-ucrainean ca fiind o confruntare armată între Federația Rusă și toate țările Uniunii Europene și NATO. Potrivit politicii Kremlinului, acest lucru va reduce rușinea de a pierde în fața unui adversar mai puternic”, scrie Ukraiinska Pravda.

Potrivit Serviciului de informații al Ucrainei, șefii canalelor TV, cei ai presei scrise, dar și armata de boți pro-Putin sunt deja instruiți să treacă la o nouă politică de informare. 

„Se observă că propagandiștii țării ocupante vor spăla acum creierul rușilor cu idei despre necesitatea de a se uni de dragul propriei supraviețuiri și al încrederii oarbe în politica dictatorului de la Kremlin”, mai spune Serviciul de informații al Ucrainei.

Analiștii și consilierii politici ai Kremlinului au recomandat acest lucru pentru a reduce rușinea unei eventuale înfrângeri, prezentând-o ca fiind în fața unui adversar mult mai puternic decât doar Ucraina. 

Serviciul Ucrainean de Informații mai susține că șefii televiziunilor rusești,  a canalelor de propaganda de pe internet și „armata de boți pro-Putin sunt deja instruiți să treacă la aceasta nouă politică de informare care include și inocularea unei încrederi oarbe în politicile dictatorului de la Kremlin”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel