Mai multe locuințe și autoturisme din Germania, prădate de români: Au luat tot ce au găsit

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Mai multe locuințe și autoturisme din Germania, prădate de români Au luat tot ce au găsit
Mai multe locuințe și autoturisme din Germania, prădate de români Au luat tot ce au găsit

Devastate de inundațiile de săptămâna trecută, mai multe locuințe și autoturisme din Germania au fost și prădate de hoți.

Mulți suspecți sunt români, spun reprezentanții Poliției federale, care le-au luat urma. În același timp, apele revărsate au afectat și sute de familii de români, stabilite în Germania.

Numai în zona Altena din vestul Germaniei sunt căutați zece români, bănuiți că ar fi furat din mașinile și casele localnicilor. Indivizii au profitat de haosul lăsat de viitură și în timp ce oamenii își curățau casele au luat tot ce au găsit.

Marcel Dilling este inspector șef de poliție în Altena și vorbește despre zecile de plângeri în care suspecți sunt cetățeni români.

„În mare parte este vorba despre obiecte de metal care pot fi vândute pentru bani și electrocasnice, cum ar fi mașini de spălat și electrocasnice mici sau dispozitive ce pot fi transportate ușor. Din weekend nu au mai existat încălcări ale legii, astfel încât se presupune că suspecții comunică între ei pentru a evita controalele poliției”, susține Marcel Dilling, inspector șef de poliție.

 

Poliția federală germană a contactat și autoritățile române

 

Cazuri de furt în care ar fi implicați români sunt și în alte regiuni ale țării. Autoritățile care au întărit paza în toate zonele afectate de inundații spun că sunt aproape să îi identifice.

Poliția federală germană a contactat și autoritățile române, ca să afle dacă cetățenii implicați în furturile din Germania au mai făcut probleme și în România. Surse din IGPR susțin însă că indivizii au cazierul curat la noi în țară. Ei vor fi cercetați pentru faptele lor după legile din Germania.

„S-au preluat plângerile, dar în momentul de față nu sunt persoane reținute. Pentru furt riscă amenzi sau chiar și până la cinci ani de închisoare”, a adăugat Dilling.

 

Românii stabiliți în Germania încearcă acum să își revină după inundații

 

De cealaltă parte, sunt și români stabiliți în Germania, care acum încearcă să își revină după ce inundațiile le-au distrus locuințele și afacerile. Familia Tomoioagă administrează de cinci ani un magazin în orașul Stolberg. Viitura le-a provocat pagube de peste 50.000 de euro.

„Viitura cea mai mare a venit dimineață, la trei. Vecinii de peste drum de magazinul nostru ne-au zis că noaptea, la trei, au auzit o bubuitură mare și au văzut cum ni s-a spart geamul de la viitură și ne-a scos frigiderele pe geam afara. Aveam patru congelatoare, aveam un frigider dublu cu băuturi, aveam un calculator nou cumpărat de două luni de zile, ăla a fost 800 de euro, casa de marcat. Tot, tot, tot ce am avut acolo am pierdut”, spune Andreea Tomoioagă, româncă stabilită în Germania, la Știrile PRO TV.

Furtunile puternice au afectat pe lângă Germania și țări precum Belgia, Cehia, Polonia ori Luxemburg.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel