Magazin românesc din Franța, incendiat. Decizie pentru politicianul care ar fi vrut să fie pus focul

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Bănuit că ar fi fost cel care a plățit pentru incendierea unui coș de gunoi care înnegrise fațada unui magazin alimentar românesc, din Denain, în martie 2016, și inculpat pentru asta, fostul director de cabinet al lui Anne-Lise Dufour din primărie, Yohan Senez, a fost achitat.

Hotărârea camerei de anchetă a Curții de Apel Douai, regiunea Hauts-de-France din Franța, este definitivă.

„Pentru acuzații insuficiente a clasat dosarul împotriva mea”, explică Yohan Senez, alături de avocatul său, Me Pianezza, care îl apără în cazul incendiului din magazinul românesc produs în martie 2016, la puțin peste un an de la alegerile legislative din 2017.

Fostul șef de cabinet a Anne-Lise Dufour din primărie și consiliul ei au preferat să aștepte până când orice posibilitate de recurs este eliminată pentru a comunica cu privire la acest act juridic ieri, la două zile după turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Niciun scop politic în spate. Nu voi fi candidat la alegerile legislative din 19. Nu am ambiții politice, cel puțin nu pe termen scurt”, spune Yohan Senez.

 

Ceilalți doi implicați în acest dosar trimiși în instanță

 

Pentru Yohan Senez, problema se termină aici. Ceilalți doi implicați în acest dosar, presupusul incendiar și cel care este suspectat că i-ar fi dat ordinul, sunt trimiși înapoi la instanța penală Valenciennes, la o dată încă nestabilită. 

Președintele clubului de baschet Denain Voltaire, care rămâne colaboratorul Anne-Lisei Dufour în cadrul sindicatului de salubritate, nu-și ascunde ușurarea la finalul acestei telenovele care s-a răspândit în privința lui pe parcursul a șase ani lungi. „În această perioadă, a fost foarte greu”, recunoaște el.

 

Agentul municipal și-a schimbat de mai multe ori versiunea

 

Agentul municipal în funcție, Jean-Philippe Devotte, și-a schimbat de mai multe ori versiunea, implicându-l pe Yohan Senez, apoi retractându-se etc. În timpul singurei lor confruntări în fața judecătorului de instrucție, în noiembrie 2018, acesta a ajuns să recunoască că a avut ideea să dea singur foc. Cu toate acestea, faptele de denunț calomnioase care i-au adus un al doilea rechizitoriu nu au fost reținute. Avocatul său, Me Van Engelandt, vorbește despre „o interpretare greșită” a instrucțiunilor care i-au fost trimise.

Yohan Senez, care vorbea în august 2019 „de totală seninătate în acest caz”, își văzuse speranțele spulberate de ordinul de rechizitoriu emis în iunie 2021 de judecătorul de instrucție, trimițând toți protagoniștii în fața unei instanțe de judecată. „La un moment dat, este fatal”, continuă el astăzi. „Nu am ezitat să facem recurs. A fost irațional, dar a trebuit să luptăm până la capăt. Viermele a fost în fruct de la început. Fragilitatea cauzei este și ceea ce a concluzionat camera de instrucție a curții de apel la pronunțarea hotărârii în februarie”, susține avocatul.

 

„Au fost unele seri mai complicate decât altele”


Incendiul de gunoi care a avut loc în martie 2016 a făcut parte dintr-un „context lipicios”. Denain era atunci la cotitură cu „o prezență a mafiei care exploatează mizeria familiilor de romi care nu au sosit în scopuri turistice”, își amintește Yohan Senez. „O anumită presă” a făcut „un mare zgomot din știre”, iar aproape de alegerile legislative din 2017, alții nu au ezitat să o exploateze.

În acești șase ani, „au fost unele seri mai complicate decât altele”, mărturisește președintele clubului de baschet, care a învățat să-și recunoască prietenii. Două persoane l-au marcat: Anne-Lise Dufour, care și-a păstrat încrederea în el în ciuda furtunii, și primarul din Valenciennes, Laurent Degallaix, care îl invitase la prânz pe Place d'Armes, la vedere pentru toată lumea, în timp ce Yohan Senez era sub control judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel