MAE: Trebuie înființate 900 de secții de vot pentru ROMÂNII din DIASPORA, DUBLU față de europarlamentare

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, arată că estimările Ministerului de Externe arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, „estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019”.

Or, la alegerile europarlamentare din 26 mai, în străinătate au fost organizate 441 de secții de vot, iar rezultatul a fost cunoscut: cozi de ore întregi la multe secții, mii de cetățeni care nu au putut să-și exprime opțiune politică, relatează G4Media.

Pe de altă parte, AEP constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este „dezamăgitor de mic”, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

Șeful AEP face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

 

O secție de votare pentru cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate

 

Reamintim că, potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

Datele privind prezența la vot în străinătate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat", a mai spus Constantin Mitulețu-Buică.

 

13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare

 

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până astăzi, 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy