MAE, recomandări pentru românii din Spania: Ce trebuie să facă lucrătorii cărora le-a expirat perioada contractuală

Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor care lucrează în Spania, a doua cea mai afectată țară de coronavirus, ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere câteva demersuri oficiale.

Să-și contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în conformitate cu regulile împuse de autoritățile de la Madrid, iar pentru cei care lucrează pe cont propriu să se intereseze cu privire la facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității.

O altă categorie de vizată de recomandările AME este cea a românilor care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncă. Aceștia sunt sfătuiți să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă.

 

Măsurile adoptate de Guvernul spaniol 

 

Angajații care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile spaniole.

Măsurile adoptate de Guvernul spaniol prevăd următoarele:

- reducerea programului de muncă, dacă nu este posibilă munca la distanță;

- facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);

- încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale și echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situație ce permite încasarea unor compensații materiale mai mari de către angajat;

- facilitarea ERTE (șomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestația pentru șomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situației.

 

Posibilități ale românilor pentru care perioada contractuală a expirat

 

Lucrătorii pe cont propriu (autónomos):

- facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influența dreptul de acordare a acestei prestații ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situația de a o solicita.

Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:

- încasarea drepturilor derivate din încheierea contractului de muncă și a celor de șomaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;

- cei care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncă, trebuie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă sau autorităților locale competente (garda civilă/poliție, după caz), înainte de a părăsi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încheierea contractului de muncă.', transmite MAE.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy