MAE, lovitură pentru Liviu Dragnea. Au fost RETRASE observaţiile transmise la CEDO care îl favorizau pe fostul şef PSD

Andreea Cosma |
Data publicării:
sursa: România TV
sursa: România TV

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a retras observațiile transmise de fostul agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, către Curtea Europeană a Drepturilor Omulu, în cauza Liviu Dragnea împotriva României. MAE precizează că observațiile au fost formulate „în detrimentul intereselor României”.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observațiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, domnul Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză.

Decizia a fost luată, pe baza argumentației Direcției Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observații au fost întocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcției de specialitate menționate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român și cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Instituția precizează că a fost solicitat Curții să permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie.

Agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat în luna august, la cerere, din funcția de secretar de stat, de către premierul Viorica Dăncilă, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Demersul vine în contextul în care DNA a deschis un dosar pentru a investiga modalitatea prin care agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a apărat interesele României în procesul deschis de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Procurorii DNA au deschis la finalul lunii iulie un dosar ce vizează activitatea agentului guvernamental al României la CEDO, iar în urma acestuia, Viorel Mocanu a depus o plângere la Secția de anchetare a magistraților potrivit căreia ar fi anchetat abuziv, în condiție în care funcția deține imunitate.

Pentru a efectua cercetări, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 - 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii Secției de anchetă au cerut, de la DNA, să li se precizeze dacă efectuează verificări în dosarele aflate în curs de soluționare la CEDO, între acestea fiind și cauza Dragnea vs. România, notează Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel