MAE german, revoltat la adresa Austriei, după votul privind aderarea României la Schengen: "O zi proastă pentru Europa"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministrul de externe ale Germaniei, Annalena Baerbock, a criticat dur Austria pentru veto-ul său împotriva admiterii Bulgariei și României în spațiul Schengen.

"Nu numai că mi-aș fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria și mai ales România să fie incluse și ele în spațiul Schengen, dar este o mare dezamăgire", a declarat joi politicianul ecologist în timpul unei vizite în capitala Irlandei, Dublin.

"Faptul că acest lucru s-a dovedit acum diferit din cauza veto-ului austriac și a acestei decizii forțate, cred că este mai mult decât greșit din punct de vedere al politicii europene și al geopoliticii."

"În loc de o zi bună și puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa", a criticat Baerbock. "Și cred că toată lumea ar trebui să se gândească singură dacă aceasta a fost într-adevăr decizia corectă".

MAE german, revoltat la adresa Austriei, după votul privind aderarea României la Schengen: "O zi proastă pentru Europa"

 

Ea a spus că guvernul german și ea însăși la telefon au luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria și mai ales România să fie incluse în spațiul Schengen. "Am fi putut face un pas în plus spre aprofundarea Europei la sfârșitul acestui an european atât de greu, ca să nu spun brutal", a spus Baerbock. Acum, aceasta s-a dovedit a fi altfel, a spus ea.


În timp ce miniștrii responsabili din cele 26 de state Schengen au deschis joi, la Bruxelles, calea pentru aderarea Croației la spațiul Schengen fără controale la frontiere, admiterea României și Bulgariei a fost blocată în principal de Austria. Spațiul Schengen include în prezent 22 de state membre ale UE, precum și Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția.

De regulă, nu există controale staționare la frontierele interne dintre aceste state. Astfel, acesta este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Noii membri pot fi admiși numai prin unanimitate. România și Bulgaria așteaptă această decizie încă din 2011.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel