MAE condamnă bombardarea închisorii din Olenivka: Aceste crime, comise de Rusia, impun sancţionarea internaţională

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
MAE condamnă bombardarea închisorii din Olenivka - Aceste crime, comise de Rusia, impun sancţionarea internaţională.
MAE condamnă bombardarea închisorii din Olenivka - Aceste crime, comise de Rusia, impun sancţionarea internaţională.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni, potrivit unui mesaj transmis duminică.

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni. Aceste crime atroce comise de Rusia impun investigarea şi sancţionarea internaţională. Transmitem condoleanţe familiilor şi susţinere totală pentru Ucraina", se arată în mesajul postat de MAE pe Twitter.

O închisoare din Olenivka a fost bombardată vineri, majoritatea celor 193 de prizonieri de război ucraineni aflaţi acolo fiind ucişi sau răniţi, după cum a declarat Ministerul rus al Apărării, care a publicat sâmbătă numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi.

Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizat Ucrainei de Statele Unite, în condiţiile în care Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Ucraina a replicat că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile - mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni - şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni.

 

Vezi si:

 

Zelenski cere evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk: Vă rog să-i convingeți că este necesar să plece

 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că autoritățile au ordonat evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Donețk, locul unor lupte violente cu Rusia, potrivit Sky News.

Președintele ucrainean a spus că sute de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, trebuie să plece.

„Cu cât mai mulți oameni părăsesc (regiunea Donețk) acum, cu atât mai puțini oameni va putea armata rusă să ucidă. Mulți refuză să plece, dar acest lucru trebuie totuși făcut. Dacă aveți ocazia, vă rog să vorbiți cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rog să-i convingeți că este necesar să plece", a declarat Zelenski, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensații.

Separat, presa ucraineană a citat-o pe Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, care a anunțat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

Autoritățile ucrainene au mai făcut astfel de apeluri și în trecut, cerându-le civililor să evacueze zonele pe care Ucraina le controlează în Donețk.

 

 

Vezi și:

 

Ucraina: Închisoare bombardată; Zelenski denunţă "o crimă de război deliberată a Rusiei"

 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea vineri a unei închisori în care au fost ucise peste 50 de persoane drept "crimă de război deliberată a Rusiei", după ce Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac, relatează AFP.

În cursul zilei, Zelenski a supervizat un prim transport de cereale, cruciale pentru securitatea alimentară globală.

Atacul asupra închisorii Olenivka, unde se aflau prizonieri de război ucraineni, pe teritoriul separatist din estul Ucrainei, este "o crimă de război deliberată a Rusiei, o crimă deliberată în masă", a declarat şeful statului ucrainean.

Acest "atac al ocupanţilor" s-a soldat cu peste 50 de morţi", a adăugat el. Anterior, armata rusă raportase 40 de morţi şi 75 de răniţi, în timp ce autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat până la 53 de morţi.

Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume, conform Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel