EXCLUSIV  MAE, anunț despre existența românilor infectați cu noul coronavirus în fermele din Catalonia, Spania

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Săptămâna trecută, Departamentul de Sănătate din Catalonia, Spania, anunța izolarea a 42 de persoane la un Hotel din Lleida, lucrători sezonieri, după identificarea altor cazuri în rândul acestora în Juneda, zone unde se regăsesc mulți români, muncitori sezonieri, la plantațiile de căpșuni sau viță de vie.

Departamentul de Sănătate din Cataluña raporta, recent, izolarea a 42 de persoane la Hotelul Rambla de Lleida, majoritatea  lucrători agricoli sezonieri, dintre care cu șapte persoane cu teste pozitive pentru coronavirus. Măsura a venit după ce alte 24 de infecții au fost constatate  în rândul lucrătorilor sezonieri de la ferma La Manreana din Juneda, Catalonia.

Având în vedere că în zona Lleida sunt mulți români care au contracte de muncă sezoniere pentru muncă în agricultură (în special pentru recoltarea căpșunilor), redacția Știri Diaspora a solicitat Ministerului de Externe să ne comunice dacă sunt și români în această zonă depistați infectați cu noul coronavirus, sau dacă fac parte dintre acei lucrători sezonieri deja izolați.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, Migrației și Securității Sociale din Spania, dintre străinii înregistrați care lucrează în Spania, cei din România sunt cei mai numeroși - aproximativ 350.000 -, iar majoritatea lor lucrează în Catalonia - 23,95% dintre aceștia. 

Posibila existență a unor cetățeni români printre persoanele depistate pozitiv

 

MAE informează că, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presa locală referitoare la testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a unor persoane din localitatea Juneda, comunitatea Catalonia, Regatul Spaniei, „și a efectuat, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații cu privire la posibila existență a unor cetățeni români printre persoanele depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul fermei menționate“, se arată în răspunsul oferit de MAE. 

„Până la acest moment, nu a fost confirmată existența unor cetățeni români printre personale afectate. Precizăm totodată că, la nivelul autorităților regionale, cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 sunt gestionate fără centralizarea cifrelor pe criterii de cetățenie“, adaugă reprezentanții MAE în răspunsul ferit în EXCLUSIVITATE pentru Știri Diaspora.
 
De asemenea, MAE precizează că la nivelul oficiului consular al României la Barcelona nu au fost primite solicitări de asistență consulară cu privire la această situație. Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Barcelona, menține dialogul cu autoritățile locale și este pregătit să acorde asistența consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel