MAE: Adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Rusia, declarat persona non grata

Nicoleta Baciu / 11 mai 2021, 18:35 Salveaza PDF Comentarii
Adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Rusia, declarat persona non grata
Adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Rusia, declarat persona non grata

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, ca reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că "decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961". Potrivit paginii misiunii diplomatice române la Moscova, ataşatul apărării adjunct este Alin Iliescu.

Rusia a decis să expulzeze un ataşat militar adjunct român ca răspuns la o decizie anterioară a României de a expulza un diplomat rus, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Moscova, citat de TASS şi Reuters. România a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că îl expulzează pe adjunctul ataşatului militar de la Ambasada Rusiei pentru activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic. Nu au fost oferite alte motive ale acestei decizii, comentează Reuters.

Angajatul Ambasadei României a fost declarat persona non grata ca răspuns la expulzarea de la Bucureşti a diplomatului rus, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS. "La 11 mai, ambasadorul României, Cristian Istrate, a fost invitat la MAE al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notă a ministerului despre declararea ca persona non grata a adjunctului ataşatului pe probleme de apărare din cadrul Ambasadei României, căpitan G. Iliescu. Angajatului respectiv i se cere să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în decurs de 72 de ore. Această măsură a fost luată de partea rusă ca răspuns la anunţul fără nicio bază al părţii române din 26 aprilie de a-l declara persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti", se precizează în documentul citat de TASS. Alte şapte ţări ale fostului bloc sovietic din Europa Centrală şi de Est, toate membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au expulzat diplomaţi ruşi în aprilie, declanşând măsuri reciproce din partea Moscovei, aminteşte Reuters.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy