MAE, REACȚIE după ce SUA au anunțat RETRAGEREA din Tratatul Forțelor Nucleare

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Încălcarea de către Rusia a Tratatului INF prezintă „riscuri semnificative” pentru securitatea euroatlantică, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pe Twitter, adăugând că România susţine poziţia NATO şi SUA pe acest subiect.

„Suntem alături de SUA şi de poziţia comună a NATO: încălcarea materială de către Rusia a Tratatului INF prezintă riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică. Autorităţile ruse ar trebui să ia măsuri să se întoarcă la încadrarea completă şi verificabilă în condiţiile tratatului, în următoarele şase luni”, precizează MAE român.

NATO şi-a exprimat sprijinul vineri pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, cerând Moscovei să revină în termen de şase luni la "respectarea deplină şi verificabilă" a obligaţiilor sale în materie de dezarmare, relatează AFP.

„Aliaţii sprijină pe deplin acest demers”, a declarat NATO într-un comunicat, publicat imediat după anunţul SUA referitor la retragerea sa din acest tratat crucial.

Dacă Rusia „nu-şi onorează obligaţiile în baza Tratatului INF (...) de a reveni la respectarea deplină şi verificabilă înainte ca retragerea SUA să aibă efect, în şase luni, Moscova va purta întreaga responsabilitate pentru dispariţia tratatului”, a apreciat Alianţa Nord-Atlantică.

„Continuăm să ne dorim o relaţie constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”, a transmis organizaţia în comunicat.

 

SUA a anunțat retragerea începând de mâine

 

Statele Unite au anunţat astăzi retragerea începând de sâmbătă din Tratatul INF semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord.

„De mâine SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul Tratatului INF şi vor începe procesul de retragere", care "se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document", a informat preşedintele american Donald Trump, într-un comunicat.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel