MAE. O ţară vecină revizuieşte condiţiile pentru români: "Nu vor mai avea nevoie de test COVID dacă nu stau mai mult de 12 ore"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Autoritățile din Serbia au revizuit condițiile de intrare și tranzit în țara vecină pentru persoanele care sosesc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord, astfel că dacă nu stau mai mult de 12 ore, acestea nu vor mai avea nevoie de prezentarea unui test COVID, informează MAE.

Conform noilor prevederi, transmise, vineri, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România, din 20 august, tranzitul persoanelor care călătoresc din România, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord, care nu depășește o durată de 12 ore, este permis fără obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ persoanele care intră pe teritoriul Republicii Serbia dinspre unul dintre cele patru state, dacă persoanele în cauză au fost doar în tranzit, pentru nu mai mult de 12 ore, pe teritoriul acestora.

Totodată, autoritățile sârbe au anunțat noi excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, începând cu data de 20 august, în plus față de categoriile exceptate anterior, cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia și dețin documente valabile în acest sens, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore, personalul feroviar, personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe, copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, și personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și cel al organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente sunt exceptate de la măsura obligatorie privind prezentarea unui test molecular negativ (PCR).

De asemenea, sunt exceptate de prezentarea testului și lucrătorii transfrontalieri care dețin documente doveditoare valabile în acest sens; transportatorii care au ca destinație finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat; membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie și de transport internațional de persoane), aflați fie în tranzit, fie având destinația finală sau opriri în Republica Serbia; personalul navigant al aeronavelor cu destinația Republica Serbia; personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port sârb sau care se află în tranzit. În cazul navigației în amonte, tranzitul fluvial pe căile navigabile internaționale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje și la 60 de ore pentru nave, iar în cazul navigației în aval, tranzitul fluvial este limitat la 72 de ore pentru barje și la 54 de ore pentru nave și convoaiele umanitare agreate pe cale diplomatică.

MAE reaminteşte că, în celelalte cazuri, intrarea cetățenilor străini care sosesc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord în Republica Serbia se poate realiza doar cu prezentarea unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării, în laboratoare acreditate la nivel național.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: 00381113670361, 00381113670798 şi ale Consulatului General al României la Vârşeţ: 00381013831099; 00381013831199; 00381013831299, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Belgrad: 0038163319425 şi telefonul de urgență al Consulatului General al României la Vârșet: 00381644584833, respectiv al Consulatului General al României la Zaječar: 00381 692 799 651.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro, http://www.mae.ro/node/51927 și https://belgrad.mae.ro/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel