Lukașenko încearcă să evite implicarea directă a Belarusului în război deoarece se teme de reacția Ucrainei (serviciile secrete britanice)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Lukașenko încearcă să evite implicarea directă a Belarusului în război deoarece se teme de reacția Ucrainei, potrivit serviciillor secrete britanice. 

În același timp, serviciile secrete britanice au subliniat că prezența trupelor belaruse în apropierea frontierei ucrainene limitează unele unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU).

Președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko, încearcă să evite o implicare directă într-un război la scară largă între Rusia și Ucraina.

Acest lucru este raportat pe Twitter de către serviciile secrete britanice.

În urma unui exercițiu desfășurat la începutul lunii mai, Belarus a anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul frontierei sale cu Ucraina.

"Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței este posibil să fixeze trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu se poată desfășura pentru a sprijini operațiunile din Donbass", a notat serviciul britanic de informații.

Lukașenko încearcă să evite implicarea directă a Belarusului în război deoarece se teme de reacția Ucrainei

 

Se subliniază faptul că forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict până în prezent. Dar teritoriul țării a fost folosit ca un cap de pod pentru ofensiva inițială a Rusiei împotriva Kievului și a Cernihivului. De asemenea, Federația Rusă lansează atacuri cu rachete din Belarus. 

"Președintele belarus Lukașenko se află probabil în echilibru între sprijinul pentru invazia rusă și dorința de a evita implicarea militară directă din cauza riscului sancțiunilor occidentale, a represaliilor ucrainene și a posibilelor nemulțumiri față de trupele belaruse", a rezumat serviciul de informații.

Trupele rusești au intrat în Ucraina dinspre Belarus de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie. În aprilie, AFU a alungat trupele rusești din regiunile nordice ale țării, ocupanții s-au retras pe teritoriul Belarusului, de unde au fost redistribuiți pe teritoriul rusesc și apoi înapoi pe teritoriul ucrainean.

De pe teritoriul Belarusului, Federația Rusă lansează periodic rachete asupra instalațiilor ucrainene.

Potrivit unui expert militar ucrainean, colonelul în rezervă Oleh Zhdanov, președintele rus Putin îl forțează pe Lukașenko să lovească în direcția Lutsk-Lviv. 

La 10 mai, șeful Statului Major General al forțelor armate belaruse, Viktor Gulevici, a anunțat desfășurarea unei grupări de forțe pentru operațiuni speciale la granița cu Ucraina, notează UNIAN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel