Ludovic Orban, anunț despre modificarea Codului Penal. Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA, pentru cei care nu respectă restricțiile impuse pe perioada stării de urgență

StiriDiaspora Team / 19 mar 2020, 10:48 Salveaza PDF Comentarii

Ludovic Orban a transmis astăzi de la Vila Lac 1 care sunt noile modificări din Codul Penal, referitoare la persoanele care nu respectă restricțiile impuse pe perioada stării de urgență.

„Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus, în care am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus.

Știți foarte bine că există mai multe situații: situația în care un cetățean revine dintr-o țară în care există un număr de cazuri și, fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare. Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea.

De asemenea, am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de autorități, de Direcția de Sănătate Publică sau alte măsuri dispuse de autorități, de asemenea trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal.

Nu putem accepta ca cetățenii responsabili care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităților, să umble liberi în societate și să riște să îmbolnăvească cetățenii români.

 

Ludovic Orban: „Datoria primordialîă a Guvernului este să apere sănătatea cetățenilor!”

 

Datoria primordială a Guvernului este să apere sănătatea cetățenilor! Pentru a apăra sănătatea cetățenilor români vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe aceia care nu respectă deciziile și regulile stabilite.

Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități și, și în această situație se poate constitui dosar penal.

Ca atare, știu că cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea, prin măsuri restrictive de izolare la domiciliu sau de carantină, știu că cea mai mare parte respectă legea, respectă deciziile autorităților. Tocmai din acest motiv am decis să înăsprim aceste pedepse, pentru s-i sancționa pe aceia care nu înțeleg că trebuie să respecte toate măsurile luate de autorități pentru că altfel riscă să pună în pericol sănătatea și poate chiar și viața cetățenilor români”, este mesajul transmis astăzi de către premierul Ludovic Orban, de la Vila Lac 1.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy