Londra şi Bruxelles-ul se îndreaptă în viteză spre Brexit-ul fără acord. Care sunt consecinţele pentru muncitorii români

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţă că varianta cea mai probabilă este cea în care Marea Britanie încheie perioada de tranziţie post-Brexit fără niciun acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Von der Leyen a spus la reuniunea Consiliului European că probabilitatea încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit este mai mare decât şansa de a ajunge la o soluţie, scrie presa internaţională.

Această declaraţie este consecinţa faptului că şefa executivului european şi şeful guvernului de la Londra nu au ajuns la nicio înţelegere în negocierile privind relaţiile bilaterale post-Brexit.

"Poziţiile rămân la mare distanţă una de cealaltă. Am stabilit ca echipele noastre să se reunească imediat pentru a încerca să rezolve aceste probleme esenţiale. Vom ajunge la o decizie până la sfârşitul acestei săptămâni", a spus von der Leyen după o întrevedere cu Boris Johnson la Bruxelles, la mijlocul acestui săptămâni.

Varianta unui deznodământ fără acord este dată ca foarte probabilă şi de partea britanică.

 

Boris Johnson: O soluţie minunată, de la 1 ianuarie facem ce vrem

 

Este "foarte probabilă" varianta unui Brexit fără acord de liber schimb, înaintea termenului-limită de duminică, a declarat premierul britanic Boris Johnson. Aflat, vineri, într-o vizită în comitatul Northumberland, Johnson a indicat că o deblocare a discuţiilor ar presupune "o ofertă, o schimbare semnificativă", pe care încă nu a văzut-o venind din partea Uniunii, relatează Sky News.

"Se pare că ne îndreptăm spre o soluţie care cred că va fi minunată pentru Marea Britanie şi vom putea să facem tot ce dorim începând cu 1 ianuarie", a arătat prim-ministrul.

Anterior discuţiilor desfăşurate la Bruxelles, Boris Johnson spunea că aşteaptă concesii din partea Uniunii Europene. El a insistat în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie nu poate accepta regulile impuse de Uniunea Europeană.

Cele mai dificile subiecte în discuţiile dintre Londra şi Bruxelles se referă la regulile pe care ar trebui să respecte firmele britanice pentru a avea acces, în continuare, pe piaţa europeană şi la pescuitul în apele teritoriale.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie anul curent.

Până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene.

 

De la 1 ianuarie, vize pentru muncitorii  români

 

Odată cu încheierea tranziţiei post-Brexit, regulile se schimbă pentru muncitorii şi studenţii europeni care doresc să muncească, respectiv să studieze în Marea Britanie.

Concret, se aplică noul sistem de imigrare pe bază de puncte, care impune obţinerea vizei pentru muncitorii calificați și înalt calificați sau a vizei pentru studenţi.

În ceea ce-i priveşte pe muncitori, potrivit Antena 3, aplicantul trebuie să poată proba că are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar din partea unui sponsor/angajator autorizat de Ministerul de Interne britanic;salariul minim oferit este 26.500 lire sterline anual sau mai mare; poate vorbi limba engleză la un nivelul B1.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy