Locuințele, tot mai scumpe în Germania: „Cel mai mare salt al prețurilor” pentru chiriași

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Locuințele tot mai scumpe în Germania. Sursa foto: freepik.com
Locuințele tot mai scumpe în Germania. Sursa foto: freepik.com

Costurile locuințelor în Renania de Nord-Westfalia au crescut masiv în 2022, iar mulți chiriași trebuie să plătească bani în plus. Asociațiile de locatari vorbesc despre "creșteri dezastruoase" pentru chiriași. 

Costurile locuințelor pentru chiriașii din Renania de Nord-Westfalia au crescut masiv în 2022. Chiriașii au trebuit să cheltuiască cu 6,4% mai mulți bani pe apartament față de anul precedent, după cum arată un sondaj curent realizat de Haus & Grund Rheinland Westfalen. Doar costurile de întreținere au crescut cu 11,1%, iar chiria - cu 2,6 la sută.

Președintele Asociației Konrad Adenauer vorbește despre „cel mai mare salt al costurilor de la începutul sondajului efectuat regulat, în fiecare an din 2014”. Costurile crescute ale energiei sunt, în primul rând responsabile pentru aceste majorări. Peste jumătate din costurile suplimentare au fost pentru încălzire, apă caldă și electricitate.

 

Chiriașii din Renania de Nord-Westfalia erau cumpătați, dar costurile cu energie au crescut în continuare

 

Costurile de încălzire au crescut cu 36,5% în 2022, iar costurile pentru apă caldă cu aproape o cincime. Pentru un apartament de 70 de metri pătrați o familie a trebuit să cheltuiască 1.285 de euro în loc de 941 de euro. Per total, chiriașii din Renania de Nord-Westfalia au plătit în medie 13,97 euro pe metru pătrat pe lună pentru apartamentul lor, după cum arată raportul.

Dacă locuitorii nu ar fi economisit aproximativ șapte la sută din energia termică, cheltuielile ar fi crescut și mai mult. Asociația de proprietari mai consideră că iarna blândă și frânele prețului energiei ar fi împiedicat continuarea inflației, scrie presa germană.

Pe lângă energie, aproape toate celelalte tipuri de costuri au devenit, de asemenea, semnificativ mai scumpe. Fiecare a patra municipalitate din Renania de Nord-Westfalia a crescut impozitele pe proprietate. De asemenea, au crescut și costurile pentru întreținerea grădinii (15,9 la sută), asigurările de proprietate și răspundere civilă (9,4 la sută).

„Nu e de mirare că 40% dintre chiriași au trebuit să facă o plată suplimentară pentru 2022”, spune Konrad Adenauer. În medie, chiriașii ar fi trebuit să plătească în plus 162,76 euro. În peste o treime din cazuri, chiriașii și proprietarii au ajustat plățile în avans. Trei la sută din toți proprietarii au suferit pierderi. Proprietarii privați, în special, s-au oprit în creșterea chiriilor.

Potrivit Asociației Chiriașilor din Renania de Nord-Westfalia, faptul că mulți chiriași trebuie să plătească acum mai puțin decât se temea se datorează în principal faptului că unii și-au luat măsuri de precauție.

 

Asociația chiriașilor vorbește despre „cazuri de dezastru”

 

Cu toate acestea, Juffern relatează câteva „cazuri de dezastre”, dintre care unele au trebuit să plătească mai mult de 1.000 de euro. „În special în zona încălzirii teritoriale în clădirile vechi, am văzut că oamenii se confruntă uneori cu plăți suplimentare de patru cifre”.

Mulți chiriași au cerut ajutor asociației de locatari în ultimul an și jumătate. „Există multă incertitudine, chiar și în rândul chiriașilor care s-au pregătit pentru creșterea costurilor”, spune Juffern. Acest lucru se datorează și faptului că toate costurile cu energia vor crește din nou dacă TVA-ul este majorat din nou la începutul anului, așa cum este planificat în prezent. În plus, nimeni nu știe încă cât de rece va fi iarna. 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel