Lista băncilor ruse excluse din sistemul internaţional Swift

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Uniunea Europeană a prezentat, miercuri, lista băncilor ruse care vor fi vizate de restricţii în sistemul internaţional de tranzacţii "Swift", însă două bănci principale nu sunt afectate de sancţiuni, astfel încât ţările europene să efectueze în continuare plăţile pentru gaze şi petrol.

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicată decizia instituţiilor comunitare privind sancţiunile care vizează companiile bancare ruse. Decizia, care va intra în vigoare peste zece zile, vizează şapte bănci din Rusia - VTB, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank şi Vnesheconombank (VEB).

Totuşi, sancţiunile nu vizează două bănci principale din Rusia, Sberbank şi Gazprombank, care rămân conectate la sistemul "Swift" pentru a le permite ţărilor membre UE să achite gazul şi petrolul importate din Rusia.

Comisia Europeană a anunţat că decizia excluderii unor bănci ruse din sistemul "Swift" a fost luată în coordonare cu Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite. Decizia, o reacţie la intervenţia militară rusă în Ucraina, a fost aprobată de Consiliul UE şi de Parlamentul European.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a explicat că decizia excluderii din sistemul Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - Swift) vizează doar anumite bănci ruse deoarece există interconexiuni cu alte ţări, informează Mediafax.

 

Măsuri de sancţionare a Rusiei privind sistemul internaţional de plăţi SWIFT

 

La 1 martie 2022, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat undă verde excluderii anumitor bănci ruse din sistemul internaţional de plăci SWIFT, potrivit preşedinţiei franceze a UE, conform AFP. Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii au aprobat, la Bruxelles, şi interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF. Măsurile din această serie de sancţiuni împotriva Rusiei intră în vigoare după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.

***
La 24 februarie 2022, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, în sectoarele energetic, financiar şi transporturi. În aceeaşi zi, preşedintele ceh Milos Zeman a menţionat că atacul Rusiei contra Ucrainei reprezintă "o infracţiune împotriva păcii" şi a cerut impunerea de sancţiuni suplimentare, inclusiv restricţionarea accesului la SWIFT.

În ziua de 25 februarie 2022, liderii UE au convenit asupra unui nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, fiind luată în discuţie excluderea din sistemul de plăţi SWIFT. Prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, a declarat că decizia de excludere a Federaţiei Ruse din SWIFT este una pe care "trebuie să o luăm". Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a subliniat că Marea Britanie ar susţine ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT.

În context, cancelarul federal german Olaf Scholz a menţionat că aceasta ar trebui să rămână o opţiune de rezervă. "Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat purtătorul de cuvânt al executivului federal de la Berlin, Steffen Hebestreit. La Paris, ministrul de finanţe francez Bruno Le Maire a indicat că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că aceasta trebuie să fie una de ultim resort.

La 27 februarie 2022, state occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după intervenţia militară rusă pe teritoriul naţional al Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană. "Ne angajăm să ne asigurăm că băncile ruseşti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global", potrivit documentului.

În aceeaşi zi, sistemul global de plăţi interbancare SWIFT a anunţat că se pregăteşte să implementeze în următoarele zile noile măsuri ale statelor occidentale care vizează anumite bănci ruseşti.

***

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este o cooperativă globală, înfiinţată la 3 mai 1973. Îşi are sediul în localitatea La Hulpe din Belgia, aflată lângă Bruxelles.

SWIFT este unul dintre cele mai importante sisteme de mesagerie financiară pe plan mondial, care interconectează bănci din întreaga lume, permiţându-le să primească în siguranţă informaţii financiare. Prin intermediul reţelei SWIFT, sunt transferate ordinele de plată de către bănci, în numele clienţilor care, ulterior, sunt decontate între băncile corespondente.

Codurile SWIFT sunt formate din opt până la unsprezece cifre care identifică o bancă, precum şi ţara în care aceasta se află. Fiecare bancă membră are un cod unic. Primele patru cifre indică numele băncii, următoarele după reprezintă codul internaţional al ţării iar ultimele, codul localităţii. Dacă este cazul, alte trei caractere pot fi adăugate pentru a indica informaţii despre sucursala unei bănci. Aceste coduri permit atât companiilor, cât şi persoanelor fizice să efectueze tranzacţii internaţionale mai precis şi sigur atunci când sunt mutaţi bani dintr-o bancă în alta.

Codul SWIFT este, de cele mai multe ori, necesar aplicaţiilor de web banking pentru transferurile între două bănci membre ale reţelei SWIFT. Fără codurile SWIFT, procesul de transfer al banilor pentru persoane fizice şi juridice ar fi unul foarte încet şi ineficient, arată termene.ro.

Deconectarera unei ţări de la reţeaua SWIFT înseamnă scoaterea băncilor sale în afara sistemului financiar global. Astfel, nici persoanele fizice, nici cele juridice nu mai pot accesa banii din băncile externe, nu mai pot efectua încasări şi plăţi internaţionale, fapt echivalent, practic, cu imposibilitatea realizării tranzacţiilor comerciale în afara ţării.

În prezent, sistemul SWIFT este utilizat de peste 11.000 de instituţii financiare din peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume, potrivit swift.com.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel