Promisiunea Italiei faţă de Ucraina, cu privire la excluderea Rusiei din SWIFT. Mario Draghi a vorbit cu Zelenski

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare
Italia. Demisia probabilă a lui Draghi după boicotarea moţiunii de încredere de către trei membri ai coaliţiei de la guvernare

Premierul italian Mario Draghi i-a dat din nou asigurări preşedintelui ucranean Volodimir Zelenski că Italia „susţine şi va susţine deplin linia Uniunii Europene (UE) privind sancţiunile impuse Rusiei, inclusiv cu privire la SWIFT”, anunţă Guvernul italian în urma unei convorbiri la telefon între cei doi lideri.

Uniunea Europeană examinează în prezent suspendarea Rusiei din SWIFT, după invazia Ucrainei. Numeroase voci cer excluderea Rusiei din acest mecansim esenţial în sistemul financiar mondial, pentru a exercita presiuni asupra Moscovei. Aceasta este ”o opţiune”, afirmă preşedintele american Joe Biden, care refuză, însă, să o impună, subliniind că anumite ţări europene se opun, pentru moment.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care s-a întâlnt cu Joe Biden la începutul săptămânii, a anunţat că i-a transmis vineri omologului său Antony Blinken ”necesitatea folosirii întregii influenţe a Statelor Unite asupra unor ţări euroene care ezită să excludă Rusia din SWIFT”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat sâmbătă Germania şi Ungaria ”să aibă curajul” să excludă Rusia din SWIFT. ”Aproape toate statele UE sunt deja în favoarea excluderii Rusiei dn SWIFT”, declară Zelenski într-o înregistrare video. Ulterior, Ungaria a anunţat că nu va bloca procedura.

 

Italia promite să susţină sancţiunile UE impuse Rusiei

 

Mario Draghi i-a transmis sâmbătă lui Volodimir Zelenski ”şi poporului ucrainean solidaritatea Italei împotriva atacului Federaţiei ruse”. ”Italia va furniza Ucrainei ajutor pentru a se apăra”, i-a dat el asigurări, potrivit Observator.

 

Rusia ar putea fi exclusă din SWIFT în următoarele zile

 

Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro. Oficiali din Ungaria şi Cipru, ţări care iniţial nu erau de acord cu excluderea Rusiei din SWIFT, au declarat azi că susţin demersul.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile. Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel