Lipii sau turte fără drojdie, rețeta de plăcinte simple la tigaie. Secretul celei mai vechi forme de pâine a omenirii

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie (de post). Turte necrescute care se umflă la copt. Cum se face azimă sau pâine fără drojdie coaptă la tigaie sau în ceaun? 

Aceste lipii sau turte fără drojdie reprezintă cea mai veche formă de pâine a omenirii. Niște plăcinte simple din făină cu apă și sare care se coceau direct în jar sau spuză sau pe piatră încinsă (lespede). Pâinea aceasta necrescută se numește și azimă și este tipică sudului țării.

Azimele se coceau direct în spuză și se băteau (curățau) apoi de stratul negru de cenușă de la suprafață, relatează savoriurbane.com. Indienii fac similar pâine chapati, roti, paratha iar țările arabe mănâncă în mod curent aceste lipii – zise lipii arăbești, libaneze etc. În tot Orientul Apropiat și Mijlociu se mănâncă aceste lipii.

Tortilla mexicană veche se face cu făină de porumb iar cea modernă este tot așa ceva: o lipie preparată din apă și făină de grâu (tortilla de harina or tortilla de trigo). Ea a apărut după contactul cu europenii care au adus grâul în America Centrală.

Primele verisuni de pizza se făceau fără drojdie, exact dintr-un aluat similar. Mai târziu a apărut drojdia (maiaua) în ecuație iar doar de la mijlocul secolului 19 au apărut agenții moderni de creștere: drojdia industrială de bere respectiv praful de copt. Omenirea s-a descurcat admirabil și până atunci.

Aproape fiecare popor are aceste pâini plate (flatbread) în zestrea culinară.

 

Ingrediente - lipii sau turte fără drojdie rețeta de plăcinte simple la tigaie

 

Cam toate aceste feluri de lipie au la bază aceeași rețetă simplă: 2 părți făină, 1 parte apă și sare. Uleiul este opțional dar recomandat deoarece aduce un plus de savoare acestor turte simple de post. Avem nevoie totuși de cântar deoarece formula 2:1 de mai sus este cantitativă, nu volumetrică. Adică o cană de făină NU cântărește cât o cană cu apă deoarece făina are densitate mai mică. Mai simplu: la 200 g de făină se pun 100 g de apă și așa mai departe. 100 g apă = 100 ml apă (pentru că are densitate 1 g/ml sau cm3 mai exact 0,997 g/cm3).

500 g făină

250 ml apă

8 g sare

25 ml ulei de floarea soarelui

În plus: un pic de ulei pentru uns masa de lucru și mâinile

Varianta cu maia imatură: 200 g maia cu hidratare 100% (compusă din 100 g făină și 100 g apă), 400 g făină albă, 150 g apă,8 g sare, 25 ml ulei.

 

Cum se face aluatul pentru turte de post sau lipii necrescute?

 

În bolul robotului se pun făina, sarea, apa și uleiul.

Se frământă (cu cârligul special) timp de 5 minute până ce am obținut un aluat neted și nelipicios. Dacă frământați cu mâna va dura 8-10 minute.

Se rotunjește aluatul în palme, se dă formă de bilă și se învelește în folie de plastic.

Acest aluat simplu are nevoie de măcar 30 de minute de odihnă (pe masa de bucătărie). Momentan este tensionat iar prin odihnă se va relaxa rețeaua de gluten și va fi ușor de manevrat. Îl puteți lăsa și o oră dar neapărat să fie învelit cu plastic ca să nu facă crustă!

 

Cum se porționează și întind lipiile simple?

 

Se unge blatul de lucru cu puțin ulei (la fel și palmele) și se aplatizează ușor aluatul. Se taie în 8 părți (mai întâi în 4 și fiecare sfert încă o dată în 2).

Se modelează fiecare sector sub formă de bilă. Se lasă sferele de aluat la relaxat 10 minute (acoperite cu folie de plastic, pe masa de lucru). 

Rând pe rând se ia câte o bilă de aluat și se întinde cu palmele unse pe masă. Puteți folosi și sucitorul dar nu e nevoie. Am făcut un disc de cca. 20 cm diametru.

Sfat: ca să obțineți lipii umflate ca niște pernuțe recomand să le pliați marginile exact ca în cazul celor umplute. Aduceți marginile spre centru, întoarceți turta cu lipiturile spre masă și aplatizați-o din nou cu palmele sau cu sucitorul. Astfel captăm aer în interior. Am observat că lipiile prea unse cu ulei nu se umflă frumos la copt.

Ideea este să nu modelăm toate turtele de la început deoarece se usucă până le vine rândul la copt. Cel mai bine este să le facem treptat.

 

Cum se coc aceste turte necrescute sau lipii la tigaie? 

 

Am ales o tigaie antiaderentă cu fundul gros pe care am pus-o la încins la foc mediu, fără ulei. Am redus focul aproape de minimum și am pus prima lipie la copt. Coacerea durează 1-2 minute pe o față dar este bine să verificați cu spatula cum se prezintă situația de pe verso ca să nu le ardeți. Mai reglați flacăra de sub tigaie dacă este cazul.

Până se coace o turtă o modelăm pe a cealaltă. Rând pe rând am scos turtele coapte pe o farfurie și le-am aranjat unele peste altele sub formă de teanc. Așa ele se vor menține calde și moi. Dacă nu țineți post le puteți unge cu puțin unt topit.

Tare faine și gustoase sunt aceste lipii fără drojdie! Niște turte sau plăcinte moi cu zone crocante, rumenite. Se pot mânca pe post de pâine. Nouă ne plac și unse cu gem sau miere. A doua zi se pot reîncălzi ușor în aceeași tigaie (30 de secunde pe fiecare parte).

 

Sursa: savoriurbane.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel