Liderii regionali din Ungaria vor primi numele de "conte". Viktor Orban vrea "readucerea valorilor istorice" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Partidul lui Viktor Orban a schimbat legile astfel încât liderii regionali să poată avea titulatura de "conte'. 

Parlamentul maghiar a aprobat modificări constituţionale pe baza cărora liderii regionali vor fi numiţi „conţi”, iar regiunile lor vor deveni „districte ale castelului”. 

Guvernul naţionalist Fidesz a anunţat că încearcă pe această cale să readucă în actualitate termenii şi tradiţiile istorice, abolite de regimul comunist postbelic. Un partid de opoziţie, Coaliţia Democrată, a transmis că Ungaria „înaintează spre trecut” şi că are acum lorzi, relatează Rador. 

Dictatura lui Viktor Orban provoacă tensiuni cu Uniunea Europeană 

 

Faptul că Viktor Orban conduce autoritar și după bunul plac Ungaria, este unul știut de toată lumea, însă pe termen mediu vecinii de la granița de Vest a Româniiei pot avea probleme cu accesarea fondurilor europene, dacă UE va începe proceduri împotriva lor. 

Comisia Europeană a transmis miercuri un nou avertisment Ungariei în cadrul unei proceduri putând duce la suspendarea sau reducerea anumitor fonduri plătite acestei ţări din cauza încălcării statului de drept, notează AFP.

"Comisia consideră că Ungaria nu a depus măsurile corective adecvate", a indicat executivul european într-un comunicat remis AFP, confirmând o informaţie publicată în jurnalul ungar Népszava.

Bruxellesul a declanşat la sfârşitul lui aprilie acest mecanism de "condiţionalitate" împotriva Budapestei , nefolosit până acum în UE, din cauza preocupărilor privind utilizarea bugetului european de către Ungaria lui Viktor Orban, legate de condiţiile de atribuire a contractelor publice, de lipsa control şi transparenţă în utilizarea fondurilor şi deficienţe în lupta împotriva fraudei şi corupţiei.

Dar răspunsul Ungariei la scrisoarea iniţiind procedura a fost considerat insuficient, iar comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a fost însărcinat miercuri să trimită o nouă scrisoare autorităţilor ungare.

Această scrisoare expune "măsurile" (suspendarea sau reducerea anumitor fonduri europene) pe care Comisia intenţionează să le propună Consiliului - reprezentând statele membre -, potrivit executivului european care nu a dorit să le dezvăluie.

Se așteaptă răspunsul Budapestei


Guvernul ungar are la dispoziţie o lună pentru a răspunde şi a propune noi măsuri corective astfel încât să remedieze deficienţele identificate. În cazul în care reacţia ungară tot nu mulţumeşte Comisia, aceasta din urmă va supune Consiliului, care este responsabil pentru decizia finală, sancţiunea avută în vedere. Statele membre urmează să decidă cu majoritate calificată (cel puţin 15 state din 27 reprezentând 65% din totalul populaţiei UE).

Executivul european subliniază, totuşi, că "rămâne deschis dialogului pentru a găsi soluţii".

Comisia şi Ungaria sunt, de asemenea, în discuţii pentru a debloca planul de redresare post-COVID-19 al acestei ţări, care prevede 5,8 miliarde de euro subvenţii ale UE - o sumă revizuită în scădere la sfârşitul lui iunie de la 7,2 miliarde de euro planificate iniţial.

Comisia a refuzat până în prezent să dea undă verde acestui plan din motive legate şi de situaţia statului de drept în această ţară. Fără un acord asupra Planului de Relansare şi Rezilienţă al Ungariei până la sfârşitul anului, 70% din subvenţii vor fi pierdute, mai scrie AFP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel