"Legea sclaviei" scoate din nou oamenii în stradă la Budapesta. VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Protest Budapesta
Protest Budapesta

Protestatarii s-au adunat din nou, joi seara, în centrul capitalei Ungariei pentru a protesta față de modificările aduse Legii Muncii.

Mii de unguri protestează joi la Budapesta, reluând demonstraţiile de miercuri împotriva unei noi legi care reglementează relaţiile de muncă şi a unei legi care scuteşte guvernul de controlul independent al tribunalelor, relatează Reuters. 

Partidul de dreapta FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban a adoptat ambele legi miercuri, în pofida protestelor opoziţiei din parlament şi a demonstraţiilor stradale. 

În jur de 3.000 de demonstranţi s-au adunat joi în faţa Parlamentului şi mai târziu au blocat traficul pe unul dintre podurile de peste Dunăre, strigând "FIDESZ murdar" şi "Orban, du-te dracului!". 

"Nemulţumirea ne-a adus aici... prima este chestiunea tribunalelor, care este următoarea fază a consolidării puterii lor", a declarat Tamas Szabo, de 65 de ani, care a venit cu un steag unguresc. "Cealaltă lege este o palmă dată oamenilor care muncesc", a adăugat el. 

"Am venit să arăt guvernului un mare deget mijlociu", a spus Adam, un student, care nu şi-a menţionat numele de familie. 

Protestatarii erau nemulţumiţi în principal de legislaţia muncii, care le permite angajatorilor să le pretindă salariaţilor până la 400 de ore suplimentare pe an. 

De asemenea, grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului spun că noua lege privind tribunalele administrative ar putea duce la o interferinţă politică în chestiuni de justiţie. Guvernul a respins aceste afirmaţii. 

Orban a erodat mecanismele de verificare şi control după ce a preluat puterea în 2010, umplând tribunalele şi instituţiile de monitorizare cu persoane loiale, transformând mare parte din media într-o maşină de propagandă şi favorizându-şi prietenii în achiziţiile publice, scrie Reuters. 

În ultimele săptămâni, el a alungat din ţară o universitate privată americană şi a netezit calea pentru formarea unui nou grup media pro-guvernamental mamut, care s-a format după ce asociaţi ai lui Orban au donat către acesta importante holdinguri media. 

Viktor Orban se află la Bruxelles la summitul UE, pentru discuţii despre Brexit, zona euro, Rusia şi migraţie, printre altele. 

În septembrie, Parlamentul European a votat pentru activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul Ungariei, pentru încălcarea regulilor democratice şi a drepturilor civile şi pentru corupţie. Ungaria a respins acuzaţiile, sigură de sprijinul Poloniei în Consiliu. 

În pofida resentimentului popular, revizuirea de către Orban a sistemului electoral şi lipsa unei opoziţii unite i-a permis să menţină o majoritate de două treimi în parlament, deşi este susţinut de numai o treime din electorat.

Miercuri seară, câteva zeci de mii de oameni au luat cu asalt clădirea Parlamentului. 

Protestatarii au scandat, în timpul protestului de aseară, "Trădătorii, trădătorii" și "Orban va ajunge în iad". Aceştia s-au confruntat cu sute de polițiști care se aflau pe treptele clădirii Parlamentului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel