LE POINT: Salariile mici din România pun pe fugă mâna de lucru. Acum vor să aducă muncitori din Asia

Andreea Cosma |
Data publicării:

Presa fraccneză scrie despre criza forţei de muncă din România: principalul motiv: salariile mici. Pentru a rezolva situația, țara atrage muncitori veniți din Asia, scrie Le Point.

Vin în grupuri de câte zece și uneori de o sută pe aeroportul Otopeni din București. Vin din Asia și sunt tot mai mulți pe pământ românesc, dar nu vin să facă turism. Obiectivul lor a fost negociat înainte de plecare: muncă pentru un salariu mai mare decât cel pe care-l pot avea în țara lor de origine. Pe pașapoartele lor se poate citi: Vietnam, Pakistan, Filipine, India, Indonezia, Thailanda… țări unde veniturile sunt mai mici decât cele pe care le pot obține în România.

Citeşte şi: MAE, precizări privind primirea muncitorilor pakistanezi în România

Situată la granița de est a Uniunii Europene (UE), această țară propune un salariu mediu printre cele mai mici din Europa, în jur de 500 de euro pe lună. Un salariu mic la scară europeană, dar o sumă interesantă pentru candidații asiatici la emigrare.


Asiaticii vin pentru că românii pleacă


De la aderarea României la UE în 2007, peste patru milioane de români au migrat spre piețele din Europa de Vest în căutarea unui salariu mai bun. Latini de origine, ei au preferat să se stabilească în Italia și în Spania, unde sunt două-trei milioane. Alții au preferat Franța, Belgia, Germania, Anglia sau Elveția.

Citeşte şi: Operaţiunea "Sclavii". Sancţiuni URIAŞE pentru o firmă italiană, care exploata muncitori români

Această hemoragie de mână de lucru nu poate fi contrabalansată decât printr-un import masiv de muncitori asiatici care se mulțumesc cu salariul românesc. “Fenomenul globalizării a încurajat migrația forței de muncă”, afirmă Raluca Peneș, directoare de resurse umane a societății de recrutare a mâinii de lucru Smartree. “În România, importul de muncitori străini este o necesitate”.



România mai are nevoie de un milion de muncitori



Potrivit autorităților române, piața muncii locală ar avea nevoie de un milion de muncitori în plus. Toate întreprinderile, fie românești, fie străine stabilite în România, caută cu disperare să angajeze, dar mâna de lucru a devenit un lux. Societățile de recrutare de muncitori din străinătate se înmulțesc ca ciupercle. Potrivit unei analize a societății Keysfin, țara are peste 4.000 de societăți de recrutare. Pentru a-i încuraja pe asiatici să ia avionul în direcția României, li se propune un bilet gratuit, o locuință, un bilet de întoarcere pentru vacanța în familie și mese pregătite de un bucătar din țara lor.

Citeşte şi: Italia. Români plătiți cu 3 euro pe oră, diferența o luau caporalii. Operațiune de amploare a carabinierilor

De la aderarea la UE în 2007, România a fixat o cotă de 4.200 de muncitori străini. În 2018, ea s-a dublat și în acest an se vorbește de o nevoie de mâna de lucru de un milion de muncitori. Uriașă misiune.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel