Klaus Iohannis, şedinţă de urgenţă cu Nicolae Ciucă şi conducerea PNL pentru formarea majorităţii

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:
Klaus Iohannis, şedinţă de urgenţă cu Nicolae Ciucă şi conducerea PNL pentru formarea majorităţii
Klaus Iohannis, şedinţă de urgenţă cu Nicolae Ciucă şi conducerea PNL pentru formarea majorităţii

Președintele Klaus Iohannis a convocat, la ora 20.00, o întâlnire cu premierul desemnat Nicolae Ciucă şi membrii conducerii PNL, la Vila Lac. Aceștia ar urma să ajungă la o concluzie cu privire la negocierile pentru formarea Guvernului, au declarat surse liberale pentru News.ro. 

Întâlnirea vine în contextul în care negocierile pentru formarea noului Guvern se poartă de ceva timp, iar sâmbătă, premierul desemnat urmează să vină în Parlament cu programul de guvernare şi cu lista Guvernului, potrivit ObservatorNews.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a avut 10 zile la dispoziție pentru a realiza o majoritate în Parlament, în condițiile în care acesta are nevoie de aliați care să îi voteze Guvernul. Astfel, Ciucă a avut întâlniri atât cu USR cât şi cu PSD. Liberalii spun că mandatul a rămas acelaşi, un guvern minoritar, PNL-UDMR, care trebuie să fie susţinut de parlamentarii de la toate partidele din Parlament. Mai mult, potrivit acestora, PNL a făcut o concesie atunci când a ales să înlăture varianta în care Florin Cîţu era propus în funcția de premier.

 

Ciucă, apel de armistiţiu politic

 

Recent, premierul desemnat a transmis un apel de armistiţiu politic către toate partidele din Parlament. Solicitarea sa nu a avut însă succes. Asta în contextul în care USR dorește refacerea coaliţiei de guvernare, cu aceeaşi structură a Guvernului, dar cu condiţii clare privind relaţia dintre parteneri, scrie ObservatorNews.

În același timp, PSD mai susține că românii încep să îşi piardă răbdarea. Ei au întărit ideea că partidul nu este împotriva formării unui guvern de tehnocraţi, cu mandat limitat, până la primăvară.

 

Liberalii vor un cabinet minoritar

 

De cealaltă parte, liberalii își doresc și fac demersuri pentru a forma un cabinet minoritar, cu miniştri doar de la PNL şi UDMR. Pe lângă actualii miniştri, Raluca Turcan, Virgil Popescu, Sorin Cîmpeanu, Bogdan Aurescu şi Lucian Bode, la ministerul Agriculturii ar putea fi propus Daniel Constantin. De asemenea, în noul Guvern mai sunt vehiculate nume precum Nicoleta Pauliuc( Apărare), Iulia Scîntei şi Cătălin Predoiu (Justiţie), Cristian Buşoi şi Robert Sighiartău (Transporturi), relatează ObservatorNews.

Potrivit calculelor din Parlament, cele două formațiuni, PNL şi UDMR, împreună cu minorităţile, ar strânge împreună doar 178 de voturi, în contextul în care, pentru învestirea Guvernului sunt necesare 234 de voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel