Klaus Iohannis prezintă liniile esențiale ale diplomației: UE, NATO și Parteneriatul strategic cu SUA

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
presedintele_romaniei_klaus_iohannis
presedintele_romaniei_klaus_iohannis

Creșterea rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA rămân linii esențiale pe care diplomația română trebuie să lucreze în continuare la aprofundarea lor, transmite președintele Klaus Iohannis.

„Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanță, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică. Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție.

Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context”, afirmă șeful statului în mesajul transmis cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

 

Iohannis: „Diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale”

 

El mai arată că diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate.

„În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României – care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași. Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor”, spune Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis: MAE a depus eforturi pentru asigurarea liberei circulații a românilor

 

Iohannis a ținut să puncteze că apreciază modul în care diplomații români s-au angajat de la bun început în această misiune și contribuția adusă de ei.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză. Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României. Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României. Aștept revederea cu șefii de misiuni în format tradițional, atunci când actualele condiții o vor permite, și doresc succes în desfășurarea actualei Reuniuni a Diplomației Române, precum și dezbateri cât mai fructuoase și utile”, conchide șeful statului, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel