Klaus Iohannis, ANUNŢ IMPORTANT despre alegeri: "O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii privind organizarea alegerilor locale, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Peste două zile debutează campania electorală pentru alegerile locale, care vor avea loc în luna septembrie. Este pentru prima dată când, în România, scrutinul electoral şi campania aferentă se vor desfăşura în condiţii excepţionale, generate de pandemia de COVID-19. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă.

Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campania electorală, cât și scrutinul propriu-zis în condiții de maximă siguranță sanitară pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri venite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a acțiunilor electorale, în condiții speciale", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai precizat există precedente, în condițiile în care alte țări au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie au reușit acest lucru fără să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări.

„Trebuie să fim realiști: un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri speciale sunt înțelese, însușite și aplicate, riscul poate fi redus la un minim”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a cerut Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la procedurile care trebuie respectate în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale şi în ziua votului, în vederea prevenirii infecţiilor cu noul coronavirus.

"Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie, fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări. Trebuie să fim realişti. Un scenariu cu risc zero nu există, dar, dacă toate aceste măsuri speciale sunt înţelese, însuşite şi aplicate, atât de organizatori, cât şi de cetăţeni, riscul poate fi redus la un minim. Tocmai de aceea, am solicitat Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să ştie ce trebuie să facă, ce este permis şi ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât şi în ziua votului", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele a făcut un apel la responsabilitate și i-a rugat pe candidați să nu îi expună pe votanți pericolului infectării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel