Klaus Iohannis, 3 scenarii pentru mersul la școala. Ce înseamnă asta

Nicoleta Baciu / 5 aug 2020, 18:07 Salveaza PDF Comentarii

Președintele Klaus Iohannis susține miercuri, începând cu ora 18:00, o conferință de presă, după ședința de la Palatul Cotroceni care a avut ca temă centrală Educația.

 

„Au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi din fiecare localitate. Aceste criterii vor fi folosite nu numai pentru școli. Aceste trei scenarii sunt: scenariu verde, adică în localitatea respectivă este mai mult de o persoană, în medie, detectată cu Covid-19; scenariul galben, când sunt, în medie 1-3 persoane detectate cu Covid-19, în fiecare zi; scenariul roșu - mai mult de 3 persoane/zi cu Covid-19, în medie”, a explicat Iohannis.

„Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local, decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă, se va decide ce scenariu se aplică. Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde - toți elevii merg la școală - sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 3, o parte din activități se țin în școală, o parte în online.

Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roșu înseamnă scenariul de avarie, când se învață online. Scenariul galben înseamnă grădinițele și clasele primare merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, iar restul claselor, o parte vin la școală și o parte nu, pentru a permite distanțarea socială.

Învățământul online e acceptat ca învățământ normal, atunci când nu se pot ține cursuri fizice. Evident că pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la ele și implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție etc”, a mai explicat Iohannis.

Reamintm că în urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt. Întrebat cum se vor deschide școlile peste o lună, ministrul Sănătății a recunoscut că nu știe. „Nu facem supoziții într-un context în care suntem la o lună și jumătate față de începutul școlii. În a doua jumătate a lunii august vă vom spune exact cum se va deschide școala”, a declarat Nelu Tătaru, întrebat fiind cum vede deschiderea anului școlar dacă se va menține evoluția epidemiei. Anterior, premierul Orban a spus că școala va începe în condițiile pe care le va permite evoluția epidemiei.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy