Klaus Iohannis, AVERTISMENT pentru cei care încalcă regulile: "Virusul este încă printre noi. Ne vom întoarce la starea de URGENŢĂ dacă vom fi obligaţi"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după ce a avut două şedinţe cu membri ai Guvernului pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID-19. Şeful statului a criticat atitudinea celor care au sfidat în această perioadă regulile adoptate odată cu delcararea stării de alertă şi a avertizat că, dacă valul de îmbolnăviri va creşte, va trebui să revenim din nou la starea de urgenţă.

"România a trecut, de câteva zile, din starea de urgență în starea de alertă. În această scurtă perioadă, am văzut foarte mulți români care respectă în continuare regulile, care poartă măști de protecție și mențin distanțarea socială. Am văzut, de asemenea, instituții publice și companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activității și au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.

Din nefericire, au fost în aceste zile și exemple de comportamente în totală contradicție cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toții. Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol", a declarat şeful statului.

 

Klaus Iohannis: "Nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați"

 

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat că dacă oamenii nu vor conştientiza pericolul, s-ar putea să ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri şi, prin urmare, există riscul să ne întoarcem la reinstituirea stării de urgenţă.

"Dragi români, virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre, ale tuturor, să controlăm și, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor. Iar în acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri.

Solicit autorităților locale să își asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează. Am reușit până acum să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența.

Au fost două luni foarte grele pentru toți, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți.

Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ".

 

Klaus Iohannis, critici pentru cei care propagă informaţii false şi sfidează regulile

 

Şeful statului a transmis un mesaj şi pentru cei care încalcă cu bună ştiinţă regulile şi, mai mult, propagă informaţii menite să îi influenţeze pe români privind gravitatea bolii care a răpus oameni în întreaga lume.

"Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetățenilor.

Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe, afectând solidaritatea și responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăși cu bine această perioadă dificilă.

Când am fost uniți într-un efort național, cu toții - cetățeni responsabili, specialiști și guvernanți - am reușit să salvăm vieți și să limităm răspândirea noului coronavirus.

Să nu irosim, dragi români, tot ce am câștigat în aceste două luni cu mari sacrificii!

Este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor și nerespectarea măsurilor de protecție.

Sunt aceiași vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român și care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel