Kievul cere Turciei să nu mai cumpere grâne furate: „Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Rusia este acuzat de Ambasada Ucrainei la Ankara că fură şi vinde cerealele ucrainene, nominalizând Turcia printre țările care cumpără aceste cereale.

Ambasadorul Vasil Bodnar cere Turciei „să rezolve această problemă”.  „Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei şi le exportă din Crimeea în străinătate, inclusiv în Turcia”, a denunţat ambasada Ucrainei la Ankara într-un mesaj pe Twitter, postare distribuită și de ambasadorul Vasil Bodnar. „Am cerut Turciei ajutor pentru a rezolva această problemă”, se mai arată în mesaj. 

Reprezentantul Kievului, care s-a adresat cu ocazia celei de-a 100-a zile de la invazia ţării sale de către Rusia, a elaborat un bilanţ general al pierderilor suferite de ţara sa şi a pagubelor produse de armata rusă în Ucraina, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Ucraina era pe cale să devină înainte de război al treilea cel mai mare exportator de grâu din lume şi asigura singură jumătate din comerţul mondial cu seminţe şi ulei de floarea soarelui.

Turcia este considerată un aliat al Ucrainei căreia îi furnizează drone de luptă, însă Ankara are grijă să menţină o poziţie neutră faţă de Rusia, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie şi cereale, pentru a propune o mediere între cele două ţări.

Ankara a oferit asistenţă, la cererea Naţiunilor Unite, pentru a securiza coridoarele maritime în vederea exportului de cereale ucrainene. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov urmează să se deplaseze miercuri în Turcia.

 

Consilierul lui Zelenski: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni

 

Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi şase luni, anticipează consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, unul dintre apropiații președintelui Volodimir Zelenski.

Războiul „s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat Mihailo Podoliak vineri seară, într-un interviu pentru portalul rus de opoziţie Medusa, preluat de dpa și Agerpres.

În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia. Vor avea loc negocieri de pace doar dacă situaţia pe teren se va schimba şi Rusia nu va mai avea impresia că îşi poate impune condiţiile, a mai spus el.

Podoliak a avertizat că eventuale concesii teritoriale făcute Rusiei nu vor pune capăt războiului. Unele oraşe, precum Mariupol şi, în prezent, Severodoneţk, unde au loc acum lupte aprige, pur şi simplu nu mai există, a atras el atenţia.

Consilierul prezidenţial ucrainean a estimat pierderile Rusiei la circa 80.000 de oameni, până în acest moment. În această cifră sunt incluse decesele din rândul armatei regulate, al separatiştilor proruşi şi al mercenarilor din grupul Wagner.

Podoliak a spus că, după un început dezastruos pentru Moscova, cu până la 1.000 de decese pe zi, pierderile actuale ale trupelor ruse şi ucrainene sunt „comparabile”.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat pierderile zilnice din tabăra ucraineană la 100 până la 500 de morţi şi răniţi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel