Jurnalul unui interlop maghiar condamnat: „N-am avut chef să slujesc o ţară care ne-a fost luată de români“

Un controversat om de afaceri din Miercurea Ciuc, cu un palmares infracţional impresionant, a fost condamnat pentru a doua oară pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce la casa sa de vacanţă au fost descoperite o armă de vânătoare, muniţie şi un sistem de ochire optic cu lunetă pe timp de noapte.

Attila L. Salamon (47 ani) a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş la un an de închisoare în regim de detenţie, menţinându-se condamnarea dispusă iniţial de Judecătoria Miercurea Ciuc. Aceasta este cea de-a cincea condamnare pe care omul de afaceri de etnie maghiară o primeşte în ultimii nouă ani. 

Attila L. Salamon mai are la activ condamnări pentru proxenetism, complicitate la trafic cu minori, tăinuire, abuz de încredere si o altă fapte de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Cercetările în acest caz s-au declanşat în urma autosesizării procurorilor care îl anchetau pe Attila Salamon într-un alt dosar. Cu ocazia percheziţiilor efectuate la casa de vacanţă pe care acesta o deţinea în Miercurea Ciuc, au fost descoperite o armă de vânătoare - armă de foc, letală, cu glonţ, marca Winchester, calibru 30-30WIN, muniţie şi un dispozitiv - sistem de ochire optic cu lunetă pe timp de noapte, cu infraroşu, cu reticul de ochire şi lanternă destinat armelor lungi, marca Titanium, toate în stare de funcţionare. Arma de vânătoare se afla ascunsă într-un locaş amenajat în grinda casei, pe latura sudică a acesteia, în exterior, în zona care se delimitează casa de un şopron de lemne.

Percheziţiile au avut loc în timp ce Atilla L. Salamon se afla încarcerat într-un alt dosar încă din 2012. Audiat de către procurori, acesta a invocat că arma de vânătoare găsită la casa sa de vacanţă nu îi aparţine. Cabana, împreună cu 2 hectare de teren, a fost administrată, când timp s-a aflat după gratii, de sora sa şi, din câte cunoaşte, ea a închiriat casa pentru perioade scurte de timp unor vânători din Ungaria şi Franţa.

 

Dat de gol de jurnalul din puşcărie

 

Ulterior percheziţiilor domiciliare, procurorii au făcut o percheziţie şi în celula din Penitenciarul Codlea, unde era încarcerat Attila L. Salamon, ocazie cu care a fost descoperit un jurnal în care bărbatul îşi scria memoriile. În urma traducerii autorizate, din maghiară în română, anchetatorii aveau să descopere că afaceristul, care nu este deţinător legal de arme, implicit nici vânător, îşi povestea aventurile vânătoreşti. În jurnal, Salamon mai consemna că a refuzat să efectueze stagiul militar în România, pentru că el aprecia că românii i-ar fi furat ţara de origine.

„Cercetările au relevat o pasiune a inculpatului cu privire la deţinerea şi folosirea armelor de foc. Astfel, deşi nu s-a probat în cauză comiterea unor infracţiuni de braconaj, s-a considerat că este evident faptul că arma de vânătoare era deţinută de inculpat (în perioada în care acesta s-a aflat în stare de libertate), în scop de practicare fără drept a vânătorii. S-au avut în vedere antecedentele penale ale inculpatului cu privire la deţinerea de arme de vânătoare dar şi înscrisurile identificate la data de 12.11.2014, cu ocazia efectuării unei percheziţii domiciliare la camera E 2.39 din secţia E2 a Penitenciarului Codlea, unde inculpatul executa o pedeapsă privativă de libertate”, au menţionat anchetatorii în actul de sesizare al instanţei, potrivit Adevărul.

 

„Nu m-am născut soldat, dar pot să mânuiesc arma, ca oricine altcineva”

 

În jurnal, Attila L. Salamon relata din memorie aspecte despre folosirea, manipularea, întreţinerea şi funcţionarea armelor. Conform însemnărilor, acesta deţinea o armă, în mod nelegal, încă din 2008. S-au reprodus în cuprinsul rechizitoriului mai multe fragmente din traducerea însemnărilor şio Attila L. Salamon: „Era o seară de toamnă târzie ... şi prietenii mei, pe care i-am cazat în casa mea de la pădure se pregăteau de culcare. Au venit din Ungaria. Eu mă pregăteam de vânătoare, le-am spus şi lor, dacă au chef să vină cu mine. Au fost obosiţi după drumul lung, aşa că au decis, întâi se vor odihni bine în această linişte bună ... Puşca am pregătit deja în cursul zilei, am dat cu ulei cu grijă, am curăţat, şi ţeava, după care am verificat dacă luminează bine lanterna pe care am montat-o lateral pe ţeava.

Nu m-am născut soldat, dar pot să mânuiesc arma, ca oricine altcineva. De la obligaţia armatei am fugit, pentru că nu am avut niciun chef sa slujesc o ţară care de mult ne-a fost luată de români. Din această cauză mai târziu am învăţat să umblu cu arma”.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy