Jurnalistă româncă, scrisoare deschisă adresată lui Emmanuel Macron: "Franța este țara pe care am ales-o, a doua mea casă, țara inimii mele"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Roxana Dascălu (sursa: Facebook.com)
Roxana Dascălu (sursa: Facebook.com)

Roxana Dascălu, o jurnalistă de origine română, redactor-șef al revistei "La Sentinelle" (santinela.net), i-a adresat o scrisoare deschisă lui Emmanuel Macron.

Fost reporter senior la agenția internațională de știri Reuters, Roxana Dascălu conduce un site de știri dedicat verificării faptelor și luptei împotriva știrilor false din regiunea Aude. Ea a trimis recent o scrisoare deschisă la Palatul Elysée pentru a-i reaminti președintelui Macron promisiunea sa de a lansa un fond european pentru sprijinirea presei independente.

Cu câteva săptămâni înainte de începerea președinției franceze a Uniunii Europene, Emmanuel Macron a cerut lansarea unui fond de susținere a jurnalismului independent și de investigație, "pentru a contribui la menținerea vie a libertăților noastre democratice". În luna februarie, Roxana Dascălu, o jurnalistă de origine română care a locuit la Rivel, în regiunea Aude din Franța, a lansat "La Sentinelle", o publicație online deschisă către Europa și către lume.

Jurnalistă româncă, scrisoare deschisă adresată lui Emmanuel Macron

"Am sperat și sper în continuare la lansarea acestui fond de sprijin anunțat de președinte", spune redactorul-șef al site-ului santinela.net, fost reporter senior la agenția internațională de presă Reuters, care tocmai a trimis o scrisoare deschisă la Elysée, reamintind prioritatea stabilită la sfârșitul anului trecut. „Un memento și un apel la acțiune urgentă, pentru binele societății noastre", a spus ea. Informația a devenit esențială, iar presa independentă contribuie la calitatea acesteia în condițiile în care statul de drept și drepturile omului trebuie apărate în permanență.

"Îți scriu din adâncul Franței, de la poalele Pirineilor. Am fost scutiți de incendii aici în această vară, dar este o altă urgență care arde și despre care vreau să vă vorbesc", scrie Roxana Dascălu din satul ei din Razès, la granița dintre Aude și Ariège. "Franța este țara pe care am ales-o, a doua mea casă, țara inimii mele", a subliniat ea în preambulul său, înainte de a explica președintelui importanța unei prese independente în slujba adevărului și a interesului public în societate: "Mai ales în aceste vremuri complicate, post-pandemice, de război în Europa, de criză, de incertitudine, de teamă pentru viitor“.

"Franța este țara pe care am ales-o, a doua mea casă, țara inimii mele"

 

Creată cu o lună înainte de invazia rusă în Ucraina, "The Sentinel" a lucrat din greu pentru a separa adevărul de minciună și propagandă pe acest subiect. Echipa sa de 12e jurnaliști care lucrează din Europa de Est, dar și din Londra și New York, nu se limitează la aceste știri și știe cât de mare poate fi pericolul dezinformării în tinerele democrații din Europa de Est, în special în Ungaria, unde presa independentă este amenințată.

"Am lansat Santinela.net ca un ecou la ceea ce ați spus în decembrie și la principiile unei prese libere, independente și de calitate", a continuat ea. „Această platformă de informare radiază din Aude până în România mea natală și, de fapt, în întreaga Europă. Am așteptat lansarea fondului european de sprijin pentru presa independentă. Încă îl mai aștept“, spune Roxana Dascălu, care recunoaște că au existat "alte priorități de atunci, cu războiul din Ucraina, creșterea inflației și criza energetică, pentru a numi doar câteva".

Jurnalista româncă încheie scrisoarea prin a-l îndemna pe președinte "să acționeze, ca un lider francez și european (...). Ascensiunea iliberalismului și a populismului de toate culorile în Europa nu este un fenomen tranzitoriu care poate fi ignorat. Cetățenii europeni, francezi, români sau alții, au nevoie de surse de informare viabile, responsabile și nepartizane. Prin urmare, mă bazez pe dumneavoastră“, potrivit ladepeche.fr.

Palatul Elysée a confirmat primirea scrisorii Roxanei Dascălu și a promis că va răspunde.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel