Joe Biden, anunţ important pentru România la summitul NATO

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

SUA 'îşi vor consolida poziţiile militare în Europa' pentru ca NATO să poată 'răspunde la ameninţările venite din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian şi maritim', a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden la summitul Alianţei Nord-Atlantice care are loc la Madrid, potrivit AFP şi EFE.

În cadrul acestui summit 'istoric' al Alianţei, potrivit lui, el a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

'Suntem la întâlnire' şi 'demonstrăm că NATO este mai necesară ca oricând', a declarat preşedintele americane, alături de secretarul general al Organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Mai exact, Biden a amintit că SUA au desfăşurat deja în acest an '20.000 de militari suplimentar în Europa pentru a ne întări liniile ca răspuns la iniţiativele agresive ale Rusiei'.

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania.

Prima putere mondială va stabili, de asemenea, în Polonia 'un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane'.

'Vom menţine o brigadă suplimentară' compusă în total din 5.000 de persoane, care îşi va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la 'desfăşurări suplimentare în statele baltice'.

Joe Biden, anunţ important pentru România la summitul NATO

 

'Vom trimite două escadrile suplimentare' de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit şi vom 'poziţiona capacităţi suplimentare de apărare aeriană' în Germania şi Italia, a mai detaliat preşedintele american într-un scurt discurs în faţa presei.

Preşedintele rus Vladimir Putin 'şi-a dorit o a Europei', adică o evoluţie a ţărilor membre ale Alianţei spre poziţia de neutralitate care a fost istoric cea a acestei ţări nordice, dar obţine dimpotrivă o a Europei', a salutat Joe Biden.

Finlanda, istoric nealiniată, precum şi Suedia se pregătesc să adere la NATO, după ce Turcia şi-a ridicat dreptul de veto marţi seară, în timp ce Alianţa a dat dovadă de o unitate aproape fără cusur de la începutul războiului în Ucraina. 

 

Și președintele Klaus Iohannis a susținut declarații înaintea summit-ului NATO de la Madrid. Șeful statului a afirmat că România are nevoie de prezența mai multor forțe NATO, iar Flancul Estic să fie consolidat, Marea Neagră fiind declarată ca zonă de război.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la summit-ul NATO de la Madrid. El a susținut miercuri, de la ora 10:25, declarații de presă înaintea participării la Summitului.

„NATO este garanția securității noastre și în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina și noi suntem vecini ne dăm seama cu atât mai mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român.

Acest Summit a fost calificat de unii drept unul istoric și cred că au dreptate.

În fapt, Summitul a început deja aseară. Au fost întâlniri informale, a fost o recepție formală la Regele Spaniei, dar discuțiile au intrat deja direct în subiect acolo. Atmosfera, după părerea mea, este una pozitivă, una bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave“, a afirmat șeful statului înaintea Summitului de la Madrid.

Klaus Iohannis la Madrid: Vrem mai multe forțe NATO în România

 

El spune că România are nevoie de prezența mai multor forțe NATO, iar Flancul Estic să fie consolidat.

„Acest summit vine să aducă un nou Concept Strategic. Adică vom decide împreună astăzi și mâine cum va aborda NATO problemele de securitate în următorul deceniu, cum vom aborda războiul din Ucraina, cum vom aborda Flancul Estic și așa mai departe.

Eu, echipa mea, România avem așteptări foarte concrete de la acest summit. Ne așteptăm, bunăoară, să se decidă o întâlnire, o consolidare semnificativă a Flancului Estic, Flancul Estic unde suntem noi situați, asta însemnând că ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați care vor fi staționați pe Flancul Estic și, implicit, sigur, și la noi în România“, a adăugat Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis ar trebui ca Marea Neagră să fie declarată ca zonă de război, căci agresiunea pornită de Rusia se duce în zona Mării Negre.

„Marea Neagră e zonă de război“

 

„Ne așteptăm ca zona Mării Negre unde ne găsim și unde se desfășoară războiul să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne așteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia, deci Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO, fiindcă asta este.

Ne așteptăm destul de concret – ca să dau și exemple de acest fel - ca grupurile de luptă care au fost propuse și sunt în constituire pe Flancul Estic să devină mai mari, să devină brigăzi“, a afirmat Iohnnis.

„Este evident că sunt și alte teme care vor fi dezbătute la acest Summit, bunăoară așa numita politică a „uşilor deschise”, pe care o sprijinim din capul locului, va avea un aspect foarte concret: Suedia și Finlanda au solicitat să fie primite în NATO și probabil aţi aflat, dacă nu, pot să vă spun, că discuţiile de aseară au mers în direcţia să fie acceptate. Au fost câteva discuții cu unii aliaţi care au mai avut nelămuriri și se pare că toate acestea au fost clarificate.

Deci așteptări mari din partea noastră, așteptări mari din partea aliaţilor, și așteptarea generală este ca NATO să dovedească ca este unită și puternică și cred că la acest summit vom demonstra acest lucru“, a conchis șeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel