Jens Stoltenberg: NATO nu va recunoaște aceste teritorii ca parte a Rusiei / Oferim sprijin imediat Ucrainei pentru a se apăra

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține vineri o conferință de presă la sediul Alianței în contextul anunțului făcut de Putin privind anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene.

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a convocat conferința după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, dar și după ce liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a semnat cererea de aderare accelerată a Ucrainei la NATO.

Principalele declarații:

„Se încalcă legea internațională! Această alipire este ilegitimă. Aliații NATO și statele membre nu vor accepta niciodată acest eveniment. Acele teritorii sunt ucrainene. Aceasta este a doua oară în care Rusia ia un teritoriu Ucrainei în mod ilegal. Noi, la NATO, suntem pregătiți și hotărâți să protejăm fiecare centimentru teritorial al statelor aliate”.

„Putin poartă întreaga responsabilitate a acestui război. Este, de asemenea, responsabilitatea Rusiei pentru criza economică și energetică din lume. Dacă Rusia se oprește, va fi pace. Până atunci, NATO va sprijini în continuare Ucraina în lupta sa împotriva forțelor moscovite”, a mai spus liderul Alianței Nord-Atlantice.

Întrebat despre apartenența Ucrainei la NATO, Stoltenberg a spus: „Ușa noastră rămâne deschisă. Noi sprijinim mecanismele de securitate ale Ucrainei. Decizia se va lua în consens privind apartenența acestei țări la alianță, dar până atunci vom continua să sprijinim țara în război”.

Jens Stoltenberg: NATO nu va recunoaște aceste teritorii ca parte a Rusiei

 

„Îi cerem lui Putin să încheie războiul. Este responsabilitatea sa să încheie pace, dacă termină agresiunea. Dacă, în schimb, Ucraina va înceta să lupta, această țară va dispărea. Vorbim aici despre un agresor și o țară agresată. Acest conflict a ajuns acum la un punct crucial. Anexarea celor patru regiuni este ilegală, iar noi nu vom recunoaște niciodată această alipire”, a adăugat liderul NATO.

 „Dacă Putin câștigă, lumea va fi un loc mai periculos! Dacă acesta va învinge, mai mulți lideri autoritari îi vor urma exemplul și se va instaura haosul. Putin încearcă acum să ne intimideze, dar noi nu vom reacționa în felul în care vrea Putin. Nu vom fi descurajați, în ciuda amenințărilor cu arme nucleare făcute de liderul de la Kremlin. Rusia trebuie să înțeleagă că un război nu se poate întâmpla, un astfel de conflict nu va fi niciodată câștigat de nimeni, căci va fi un dezastru general”.

„În ceea ce privește conductele din Marea Baltică, am vorbit deja cu cancelarul de la Berlin. Sprijinim eforturile făcute pentru investigația în curs și dorim să se afle cât mai repede ce s-a întâmplat cu Nord Stream 1. Se află deja acolo nave și rachete care supraveghează zona și culeg informații care ne vor duce foarte curând la un rezultat”, a specificat liderul NATO privind acest subiect.

Jens Stoltenberg:  Oferim sprijin imediat Ucrainei pentru a se apăra

 

„Dacă Rusia se oprește din luptă, va fi pace. Dacă Ucraina oprește să se apere, va înceta să mai existe ca națiune.

Vom fi alături de Ucraina pentru cât timp e nevoie.

Sprijinim dreptul Ucrainei de a-și decide propriul drum.

O decizie trebuie luată de către toți cei 30 de aliați.

Concentrarea noastră acum este să furnizăm sprijinim imediat Ucrainei și să ajutăm Ucraina să se apere și acesta este principalul efort al aliaților NATO.

Noi îi cerem președintelui Putin să oprească războiul.

SUA au anunțat chiar astăzi mai mult sprijin militar pentru Ucraina“.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel