Italia. Zeci de fetuși avortați: „Mi-au îngropat fiul cu o cruce cu numele meu pe ea“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Zeci de fetuşi avortaţi au fost îngropaţi la Roma sub cruci care poartă numele mamelor lor fără ca acestea să fie consultate sau informate, transmite DPA miercuri.

Practica, raportată pentru prima dată de către una dintre femeile afectate, într-o postare pe Facebook la începutul săptămânii trecute, a stârnit controverse la nivel naţional şi a determinat autorităţile să investigheze o posibilă încălcare a legislaţiei privind confidenţialitatea.

Femeia, care a povestit că a avortat din motive medicale, precizase responsabililor spitalului public în care a efectuat procedura că nu doreşte ca fetusul să fie îngropat.Ea a aflat peste câteva luni că acesta fusese totuşi îngropat în Cimitirul Flaminio, într-o zonă dedicată copiilor nenăscuţi - morga spitalului descriindu-şi gestul drept unul "caritabil".

„Aş putea vorbi mult despre furia şi angoasa pe care le-am simţit văzând că alţii, fără acordul meu, mi-au îngropat fiul cu o cruce, un simbol creştin care nu îmi aparţine, cu numele meu pe el", a scris femeia pe Facebook.

În urma acestui caz, watchdog-ul italian pentru protecţia datelor cu caracter personal a lansat o anchetă pentru a verifica o posibilă încălcare a legislaţiei privind confidenţialitatea de către instituţiile publice.

Fetuși îngropați fără acordul mamelor, cu numele lor pe cruce



Între timp, Associazione Differenza Donna, un grup pentru drepturile femeilor, a depus o plângere la procuratura din Roma după ce a îndemnat femeile cu poveşti similare să îşi facă auzite vocile. "Până acum am primit apeluri de la peste 110 femei care, mai presus de toate, cer informaţii", a declarat preşedinta grupului, Elisa Ercoli, pentru DPA.

În alte declaraţii făcute presei italiene, Ercoli a precizat că "majoritatea femeilor" care au luat legătura cu grupul au povestit că au găsit la rândul lor cruci cu numele lor în cimitirul Flaminio, fără să-şi fi dat acordul în această privinţă. Ercoli a declarat că asociaţia sa doreşte să implice toate grupurile pentru drepturile femeilor din toată Italia pentru a cere dreptate colectivă, după relatări despre înmormântări neautorizate de fetuşi în alte regiuni.

Cimitire pentru fetuşii proveniţi din avorturi au fost create în mai multe părţi ale Italiei, de obicei la iniţiativa unor administraţii de dreapta susţinute de grupuri catolice anti-avort. Dacă părinţii nu optează pentru înmormântare, legea italiană prevede că fetusul nenăscut trebuie aruncat ca deşeu clinic special, dacă are până la maxim 20 de săptămâni de gestaţie.

Medicii nu susțin avorturile



Avortul în Italia a fost legalizat în 1978, însă activiştii pentru drepturile omului susţin că accesul la această procedură este limitat de numărul mare de medici care invocă obiecţia de conştiinţă în spitalele publice.

În iulie, Consiliul Naţional pentru Sănătate (ISS) a declarat că Italia are una dintre cele mai scăzute rate de avort din Europa, de şase avorturi la 1.000 de femei de vârstă reproductivă, conform celor mai recente date disponibile, din 2018.

Potrivit ISS, ratele avortului au scăzut constant în ultimele patru decenii, parţial din cauza utilizării mai mari a pilulei de a doua zi, potrivit Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel