Italia va continua să sprijine Ucraina dacă dreapta va câştiga alegerile, spune Giorgia Meloni

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Italia va continua să trimită arme Ucrainei şi să sprijine Kievul în războiul împotriva Rusiei dacă blocul conservator va câştiga viitoarele alegeri parlamentare, a afirmat Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia, creditat cu cea mai mare popularitate din alianţa de dreapta, transmite Reuters.

Fratelli d'Italia a fost unul din puţinele partide italiene care au sprijinit fără rezerve decizia prim-ministrului Mario Draghi de a trimite arme Ucrainei, chiar dacă se afla în opoziţie faţă de guvernul său.

În schimb, principalii doi aliaţi ai lui Meloni, Liga şi Forza Italia, care au făcut parte din coaliţia lui Draghi, au fost mult mai ambivalenţi, poziţiile lor reflectând relaţiile istorice apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Coaliţia guvernamentală s-a destrămat în această săptămână, deschizând calea pentru alegeri anticipate pe 25 septembrie. Sondajele indică spre o victorie a blocului de dreapta, cu Fratelli d'Italia forţa dominantă, ceea ce înseamnă că Giorgia Meloni ar putea fi viitorul premier.

Girogia Meloni: Italia va continua să sprijine Ucraina dacă dreapta va câştiga alegerile

 

'Noi am apărat şi am susţinut întotdeauna cauza ucraineană, nu doar pentru că credem în ea, dar şi pentru că Italia nu poate risca să fie veriga slabă în alianţa occidentală', a spus Meloni la postul de stat RAI joi seara. '(Occidentul) trebuie să ştie că poate conta pe noi. Nu voi tolera nicio ambiguitate în această privinţă', a adăugat ea.

Silvio Berlusconi, care conduce Forza Italia, este un prieten apropiat al lui Putin, iar Matteo Salvini, liderul Ligii, a spus în 2019 despre preşedintele rus că este 'cel mai bun om de stat aflat acum pe planetă'. Partidele lor au avut îndoieli în ce priveşte înţelepciunea trimiterii de arme Ucrainei, la fel ca Mişcarea 5 Stele, partenerul lor de coaliţie, care a sugerat că, procedând astfel, Occidentul întârzie negocierile de pace inevitabile.

Toate cele trei formaţiuni şi-au retras sprijinul pentru Draghi în această săptămână, destrămând practic coaliţia, ceea ce a dus la acuzaţii că sprijinul acestuia pentru Ucraina le-a motivat retragerea. Liga, Forza Italia şi M5S neagă că problema Ucrainei a jucat vreun rol în decizia lor de a-şi retrage sprijinul pentru Draghi.

Meloni: 'Ucraina este vârful aisbergului într-un conflict care vizează să redeseneze ordinea mondială'

 

Invazia Rusiei în Ucraina a divizat Italia poate mai mult decât orice alt mare stat occidental, un sondaj de luna trecută arătând că ţara este împărţită între cei care consideră Moscova sau Occidentul drept obstacolul mai mare în calea păcii în Ucraina. Sondajele au mai arătat că în Italia - spre deosebire de celelalte state europene ale G7 (Marea Britanie, Franţa, Germania) - există un sprijin public redus pentru trimiterea de armament Kievului.

Însă, potrivit lui Meloni, 'Ucraina este vârful aisbergului într-un conflict mult mai larg, care vizează să redeseneze ordinea mondială'. Partidele din blocul conservator nu au elaborat încă un manifest comun şi nu este clar dacă Forza Italia sau Liga vor aproba poziţia intransigentă pro-Ucraina a lui Meloni. Cele mai recente sondaje creditează Fratelli d'Italia cu aproape 23% din voturi, Liga cu 14,4% şi Forza Italia cu 8,4%, Potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel