Italia. Un român, martor la discuția avută cu o seară înainte de mecanicii telecabinei prăbușite: "Deocamdată am reparat-o așa. Mai vedem mâine"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Accidentul de teleferic din Italia s-a soldat cu 13 morți (Sursa: Twitter)
Accidentul de teleferic din Italia s-a soldat cu 13 morți (Sursa: Twitter)

Un român stabilit în Italia a fost martor la o discuție între mecanicii care au efectuat lucrări la avaria telecabinei din Stresa-Mottarone, locul unde și-au pierdut viața 14 oameni. 

Ionel Adrian Alexandroae, un român în vârstă de 46 de ani, rezident la Paesana (Cuneo) a fost în după amiaza de sâmbătă, 22 mai, martor la discuția dintre mecanicii care au efectuat lucrări la o avarie de la telefericul Stresa-Mottarone, unde duminică și-au pierdut viața 14 persoane. El spune că ar putea oricând să depună mărturie în instanță. 

Românul i-a auzit pe mecanici vorbind

 

Potrivit publicației La Repubblica, românul și soția sa au urcat cu telecabina, iar la coborâre au trebuit să aștepte aproximativ o oră în plus, deoarece între timp a apărut o avarie, iar mecanicii au lucrat la remedierea problemei. Coborând în aceeași telecabină cu mecanicii care au efectuat lucrările, i-a auzit vorbind între ei și spunându-și: "Deocamdată am reparat-o așa și mai vedem mâine".

Ionel Alexandroae, cunoscut de toată lumea drept "Nelu", spune că este convins de ceea ce a auzit și, dacă i se va cere, va merge la tribunal să depună mărturie.

Dialogul dintre cei doi mecanici auzit de român s-a întâmplat cu mai puțin de 24 de ore înainte de tragedia în care și-au pierdut viața 14 persoane.

"Era ora 16:00 – 16:10 când am urcat împreună cu soția cu telecabina. Era târziu, ne era teamă că nu vom reuși să ne întoarcem cu ultima telecabină, cea de la ora 17:00. Orarul de întoarcere nu s-a respectat pentru că a existat o problemă tehnică. A trebuit să așteptăm aproximativ 55 de minute. Inițial ne-au spus că plecăm la 17:20, apoi s-a făcut 17:40 și, în final, 17:55", povestește românul.

ioan-alexandroae-roman-martor-discutie-mecanici-telecabina

"Am avut încredere în aceste instalații"

 

Bărbatul nu s-a panicat. "Am avut întotdeauna încredere în aceste instalații, trăiesc la munte și am mers de mai multe ori cu telecabina. Eram sigur că suntem în siguranță, dar acum, după ceea ce s-a întâmplat, cred că puteam rămâne noi acolo”.

După ce au așteptat ca mecanicii să termine reparația, Nelu a urcat împreună cu aceștia în aceiași telecabină pentru a coborî. Românul spune că tehnicienii "discutau despre un rulment pe care nu au putut să-l scoată” și în cele din urmă au concluzionat: "Azi am reparat-o așa, mâine vom mai vedea". Românul precizează că nu știe și nu a înțeles dacă s-a lucrat la telecabină sau la un stâlp al instalației.

A doua zi, duminică, se afla în mașină cu soția când a auzit la radio știrea despre tragedia în care au murit 14 suflete. Un cablu a cedat, iar telecabina a pornit vertiginos, înapoi, pe cablurile rămase. 

Ionel Adrian Alexandroae e gata să vorbească cu autoritățile

 

Ionel își pune mai multe întrebări acum: dacă mecanicii au știut că remedierea pe care au făcut-o era o improvizație, de ce s-au urcat și ei în telecabină la întoarcere? Nu le-a fost frică?

"Sunt cu adevărat șocat. Și mă întreb, pentru ce ar fi făcut-o? Pentru a obține mai mulți bani? Pentru bani?? Nu e greu să-ți dai seama, dar s-au jucat cu viața oamenilor"

Românul spune că e gata să declare în fața autorităților tot ceea ce a auzit sâmbătă după-amiază, când a coborât cu ultima cabină de pe Mottarone: "Nu m-au contactat, dar sigur că spun tot ce am auzit, este de datoria mea. Cine a greșit trebuie să plătească.”

ionel-adrian-roman-martor-discutie-mecanici-teleferic-italia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel