Italia. Partidele de dreapta si extremă dreapta, scădere majoră în Italia. Stânga italiană, victorii în turul doi al alegerilor locale la Roma şi Torino

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Italia. Alegerile locale, un test important pentru partidele politice din peninsulă
Italia. Alegerile locale, un test important pentru partidele politice din peninsulă

Partidele de dreapta și extremă-dreapta din Italia pierd procente importante. Totul s-a văzut la alegerile locale care au avut loc în Italia, acolo unde au pierdut orașe mari precum Milano, Napoli sau Bologna.  

Locuitorii din capitala Italiei l-au ales primar pe fostul ministru al Economiei, Roberto Gualtieri, candidatul stângii, care l-a învins pe candidatul dreptei, acuzat de antisemitism.

Roberto Gualtieri, fostul ministru al Economiei, a obţinut, în al doilea tur al alegerilor locale, 60,08% din voturle exprimate, iar Enrico Michetti, rivalul său, 39,92%. Acesta din urmă şi-a recunoscut înfrângerea.

Roberto Gualtieri, în vârstă de 55 de ani, îi succede astfel lui Virginia Raggi de la Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem). Aceasta a reprezentat prima femeie aleasă la conducerea capitalei italiene, în 2016, eliminată însă din primul tur.

Dreapta și extrema dreaptă, în cădere

Mai mult, rezultatul alegerilor reprezintă o lovitură pentru coaliţia drepta-extremă dreapta din care fac parte Partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, Liga (extremă dreapta) tribunului suveranist şi antimigraţie Matteo Salvini şi Partidul Fratelli d'Italia (extremă dreapta) al lui Giorgia Meloni.

În primul tur, în urmă cu două săptămâni, dreapta şi extrema dreaptă au pierdut oraşe-cheie ca Milano, Napoli şi Bologna. Astfel, dreapta a obținut victoria doar la Trieste, unde a fost reales Roberto Piazza.

Stânga a obţinut o victorie şi la Torino, unde Stefano Lo Russo, în vârstă de 45 de ani, care provinde din rândul Partidului Democrat, de centru-stânga, a obţinut 59,2% din voturile exprimate.

Guvernul lui Mario Draghi nu se clintește 

Alegerile locale au invitat la urne 12,5 milioane de italieni, înșă au fost marcate de un absenteism puternic (sub 50%). Rezultatul acestora nu ar urma însă să afecteze în vreun fel Guvernul lui Mario Draghi, susţinut în Parlament de o largă coaliţie, de la PD la Liga.

Este important de menționat că, în acest an, alegerile din Roma au fost marcate de o criză a gestionării gunoaielor. Din acest motiv, pe străzile orașului, atât localnicii, cât și turiștii au putut admira mistreţi.

În aceste condiții, imediat după anunțarea victoriei sale, Roberto Gualtieri a promis că:”Vom acţiona înainte de orice pentru a face oraşul din nou curat, ne vom respecta angajamentele asumate în campania electorală”, a declarat acesta, potrivit News.ro.

Victoria acestuia vine în contextul în care campania adversarului său de dreapta a fost afectată puternic, căci  Enrico Michetti a fost acuzat de antisemitism, după ce un ziar de stânga a publicat un articol pe care acesta l-a scris în 2020. În cadrul articolului, el susținea că Holocaustul nu este mai important decât alte masacre, însă este atât de menționat pentru că evreii ”controlează băncile şi un lobby capabil să decidă destinul planetei”.

Mai mult, Enrico Michetti propunea ca salutul roman, cu braţul întins, din perioada fascistă, să fie utilizat și în zilele noastre, în contextul pandemic, fiind o metodă mai igienică. 

[citește și]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel