Italia. Doi români care trebuiau să stea în carantină, prinși de carabinieri la plimbare

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Doi români din Italia, care ar fi trebuit să stea în carantină, au fost prinși de carabinieri la plimbare. Aceștia vor fi amendați conform legislației în vigoare. 

Doi doi români rezidenți în Italia au părăsit locuința încălcând măsura sanitară a izolării. Cei doi au fost prinși de poliție în timp ce se plimbau nestingheriți, deși ar fi trebuit să rămână acasă.  

În primul caz, un cetățean român în vârstă de 54 de ani a fost depistat de către militarii din San Giorgio di Piano în timpul unui control rutier. El a fost oprit în Argelato în timp ce conducea vehiculul său și nu a vrut să ofere justificări pentru faptul că a părăsit Bologna, acolo unde locuiește.

Un fapt similar în San Lazzaro di Savena, unde carabinierii au denunțat un alt șofer care a încălcat izolarea. De data aceasta este vorba de un cetățean român în vârstă de 20 de ani. Tânărul s-a justificat spunând că a încălcat măsura sanitară pentru a merge la cumpărături, dar cercetările nu au confirmat acest lucru, în condițiile în care tânărul este cazat într-un hotel Covid din zonă.

Nou decret în Italia, după o gafă legislativă de proporții

 

Consiliul de Miniștri din Italia va da un decret prin care se va prelungi durata de valabilitate a Green Pass-ului pentru cei care și-au efectuat a treia doza de vaccin. Inițial, valabilitatea permisului verde a fost redusă printr-o lege internă la doar 6 luni, dar de luna următoare milioane de italieni ar fi rămas fără green pass. 

Consiliul de Miniștri va decide astăzi prelungirea permisului verde pentru cei care au primit doza booster de vaccin, pentru a evita ca în martie și aprilie milioane de oameni să se afle în situația de a nu mai avea Green Pass valabil.  

Cum s-a ajuns la această situație?

La sfârșitul lunii septembrie în Italia a început vaccinarea masivă cu doza booster pentru lucrătorii din domeniul sănătății și vârstnici. Ulterior, pentru a stimula vaccinarea și efectuarea celei de-a treia doze, mai mult ca oricând necesare pentru a opri varianta Omicron, s-a decis ca Green Pass-ul să nu va mai fi valabil nouă luni, ci doar șase. Abia mai târziu s-a observat marea eroare: în curând vor fi trecut șase luni de la administrarea primelor rapeluri, iar mulți oameni, începând cu medici și asistenți, se vor trezi fără Green Pass, deoarece nu se poate administra o a patra doză. 

Se discută ca din vară asimptomaticii să nu mai intre în izolare

 

Ieri au avut loc și discuții cu privire la evitarea izolării pentru pozitivii asimptomatici. Până acum câteva săptămâni, un astfel de subiect nici nu ar fi fost de conceput să existe pe ordinea de zi. Ieri, însă, subsecretarul la Sănătate, Pierpaolo Sileri, a spus: 'Să lăsăm liberi pozitivii asimptomatici Sars-CoV-2, să nu-i închidem acasă, să-i lăsăm să meargă la muncă". 

Totuși, surse din jurul ministrului Sănătății, Roberto Speranza, s-au grăbit să clarifice:

„Până în prezent nu sunt condiții pentru o soluție de acest tip, mai este nevoie de prudență și este de neconceput ca un individ testat pozitiv să nu fie izolat".

Sileri a mai spus: „În această fază de tranziție, izolarea persoanelor pozitive rămâne fundamentală. Consider că în câteva săptămâni, pe baza trendului datelor și a indicațiilor care ne vor veni de la organisme internaționale precum Centrul European pentru Controlul Bolilor Ecdc, - se pot face aceste evaluări”.

În majoritatea guvernamentală, impulsul pentru revenirea la normalitate vine de la Matteo Salvini, liderul partidului "Liga", care ieri a anunțat că se va întâlni cu premierul Draghi.

"Ceea ce mă interesează este să obțin relaxarea restricțiilor. Mă gândesc la dreptul la educație pentru toți. Am citit despre ipoteze bizare de interdicții la școală pentru copiii de 6 și 7 ani sau cu distincții între vaccinați și nevaccinați și cred că este timpul să încetăm”, a spus Salvini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel