Italia. Cuvintele "mamă" și "tată" revin în formularele oficiale

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Guvernul populist italian a restabilit în această săptămână revenirea termenilor "tată" şi "mamă" în formulare oficiale ale cărţilor de identitate, provocând reacţii puternice în rândul asociaţiilor gay, informează AFP.

"Ne regăsim puţin bunul simţ", a salutat această decizie Matteo Salvini, viceprim-ministru şi secretar federal al Ligii (formaţiune politică de extrema dreaptă), care a criticat în toate mitingurile sale electorale menţiunile "părinte 1" şi "părinte 2" introduse în 2015 de guvernul de centru-stânga condus de fostul premier italian Matteo Renzi.

Semnat în ianuarie de Matteo Salvini, ministru de Interne, decretul a intrat în vigoare joi, după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Organismul care garantează protejarea datelor private şi Asociaţia primarilor italieni au dat, totuşi, aviz negativ în ultimele luni pentru acest act normativ.

Măsura nu este pe placul tuturor



Asociaţiile care militează pentru drepturile homosexualilor, dar şi personalităţi din Mişcarea Cinci Stele (formaţiune antisistem), aliatul guvernamental al lui Salvini, au denunţat la rândul lor această măsură.

"Este un decret nedrept, care are ca singur obiectiv discriminarea copiilor deja recunoscuţi de tribunale ca urmaşi ai cuplurilor de lesbiene şi de gay", a criticat Fabrizio Marrazzo, purtător de cuvânt al Gay Center.

Mai multe asociaţii şi sindicatul CGIL au anunţat deja că vor face recursuri la tribunalele administrative, iar reprezentanţii Regiunii Piemont au propus ajutorarea familiilor vizate de noul decret.

Legea italiană nu permite explicit ca un copil să aibă doi taţi sau două mame, dar, în cazuri individuale, mai multe cupluri au avut câştig de cauză în instanţă prin validarea în Italia a unei filiaţii stabilite în străinătate sau prin adopţia de către părintele non-biologic recunoscută de o instanţă în numele interesului copilului.

De acum înainte, acestor copii ar putea să li se refuze eliberarea unei cărţi de identitate, în măsura în care ambii părinţi înscrişi pe certificatul de naştere trebuie să semneze cererea de eliberare a documentului, însă doar unul singur are (conform legislaţiei actuale) dreptul de a o face.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel