Italia. Cum au construit ROMÂNII șmecheri o afacere din care se îmbogățesc pe spinarea românilor DISPERAȚI

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În Italia există o rețea care poate strânge pe lună, la negru, câteva sute de mii de euro. La umbra unor servicii aparent nevinovate și am putea spune chiar legale, acești oameni pot încasa peste trei milioane de euro pe an, bani pentru care nu trebuie să dea socoteală. Înainte să spuneți "bravo lor, băieți descurcăreți", haideți să vedem rețeta cu toate ingredientele. Și nu vă grăbiți să vă gândiți la faimoasa mafie italiană, pentru că metoda este 100% românească.

Din 2015, serviciile consulare se fac doar pe bază de programare online. Ministerul Afacerilor Externe a creat un sistem informatizat care le permite românilor din străinătate să se programeze, să obțină informații, să evite birocrația și statul la rând cu orele. Totul transparent și ușor. În teorie. În realitate, site-ul are și el slăbiciunile lui. Atunci când funcționează fără probleme, te poți programa pentru serviciile consulare (dacă ești norocos) peste vreo patru, cinci luni. În funcție de serviciul pe care îl soliciți.

Când se blochează sau nu te descurci, te poți duce personal și dacă ești norocos (și prinzi liber) ești primit și rezolvi problema. Dar asta cu vizita personală e valabilă numai dacă locuiești aproape, pentru că fără programare riști să te duci degeaba, relatează Digi24. Mulți români care încearcă să se programeze online pentru schimbarea pașaportului, de exemplu, află că o pot face abia peste șase luni.

Salvatorii situației sunt mai mereu intermediarii care fentează sistemul. Cu ei, totul se poate rezolva în maxim două săptămâni și, pentru mai mulți bani, chiar în aceeași zi.

 

Cum să faci bani pe spinarea românilor aflați în nevoie


Asta se întâmplă pentru că de acest site s-au legat metodele gândite de o rețea de (aparent, așa se recomandă ei) avocați, consilieri legali și traducători.

Niște "voluntari" care facilitează accesul în consulate, fentează sistemul și vând ulterior programările chiar sub nasul diplomaților noștri.

Nicio măsură luată până acum nu a reușit să stopeze acest fenomen, chiar dacă sunt bine cunoscute activitățile indivizilor.

Am stat de vorbă cu o româncă din Milano care s-a lovit de această rețea. Femeia încearcă din septembrie să-și facă o programare pe site și de fiecare dată s-a lovit de erori.

- Sistemul acesta de programări online l-ați mai folosit și în trecut?
- Nu, e prima oară.

- Înainte cum făceați?
- Cum făcea tot românul. Stăteam la coadă cu orele în fața consulatului, ne treceam pe liste și reușeam. Sau făceam în România actele.

- Ce faceți când sistemul se blochează așa?
- Începi să-ți întrebi prietenii, să-ți întrebi cunoștințele. Spui că poate unul e mai isteț ca tine și a reușit să facă, așa îți vin mai multe sugestii. Printre care și să apelezi la anumite persoane. Ți se sugerează să apelezi la anumite persoane care te pot ajuta. Eu prima dată am crezut că te ajută voluntar, fără a aștepta ceva la schimb. Mergând înainte și încercând să aflu mai multe, mi-am dat seama că totul este contra-cost. Chiar în două, trei zile reușești să ai programarea.

- Pentru cei care reușesc să facă programările online, în cât timp ar putea să le facă? Adică există un timp de așteptare..
- Păi eu am încercat la sfârșitul lunii august și se presupunea că ar fi loc în decembrie. Acum, să încerc acum? Probabil aș reuși pentru anul viitor, cine știe când. Dar nici acum nu merge sistemul. Dacă aș apela la ei, aș reuși. Dacă aș suna două, trei persoane, într-o săptămână aș avea totul rezolvat. Dar nu este normal și nu este firesc. Trebuie să trecem peste faza asta și să facem să funcționeze lucrurile. Majoritatea românilor care merg la consulat, zilnic intră în contact cu o grămadă de persoane care propun lucrul ăsta și care chiar au făcut lucrul ăsta. Sunt acolo de azi pe mâine. De multe ori îți și râd în față: "păi da, tu ca prostul te chinui de nu știu când, iar eu uite că în două zile am rezolvat tot."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel