Italia. Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza), înlocuit cu MIA: Cine va fi exclus, penalizat și cine se poate încadra?

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) va fi înlocuit cu Măsura de incluziune activă sau MIA. Cu toate acestea, criteriile avute în vedere de guvernul Meloni vor fi mai stricte. Potrivit unor informații din presa italiană, cei care au un loc de muncă vor avea parte de o reducere a subvenției, în timp ce cei cu un Isee de peste 7.200 de euro ar putea să o piardă cu totul.

Măsura de incluziune activă, sau MIA, este norma care, potrivit presei, va înlocui venitul de cetățenie în 2024, și poate chiar din septembrie 2023. Dincolo de numele măsurii, ministrul Muncii, Marina Calderone, a explicat că nu este sigur că aceasta va rămâne așa - există câteva aspecte ale MIA care par deja destul de clare.

Potrivit celor reieșite din proiectele de lege și din declarațiile ministrului de resort, va fi o măsură mult mai limitată decât venitul de cetățenie, în special pentru categoria celor așa-numiți apți de muncă.

Cine va continua să primească cecul și cu MIA

 

Măsura de incluziune activă, potrivit primelor informații, va urmări să favorizeze în principal două categorii de beneficiari: cei care nu pot munci (adică, după definiția guvernului, familiile în care există un minor, o persoană de peste 60 de ani sau o persoană cu handicap) și familiile numeroase.

Cei care nu pot munci vor continua să primească o subvenție, deși suma ar putea fi redusă în comparație cu venitul de cetățenie actual, și vor păstra, de asemenea, alocația pentru chirie, care este stabilită în prezent la maximum 280 de euro pe lună. În paralel, aceștia vor fi îndrumați către primăriile unde domiciliază pentru a fi incluși în programe de incluziune socială.

În ceea ce privește familiile numeroase, ministrul Calderone a declarat că vechiul Venit de cetățenie (reddito di cittadinanza) dădea "prea mult individului și prea puțin gospodăriilor cu copii". Prin urmare, atât prin modificarea pragurilor Isee de acces, cât și prin calcularea cuantumului cecurilor, guvernul va încerca să favorizeze familiile cu mulți copii.

Penalizări și excluderi din schema noului venit de cetățenie - MIA


Măsura a fost creată cu reguli mult mai stricte pentru așa-numitele persoane apte de muncă, adică toate familiile în care nu există un minor, o persoană de peste 60 de ani sau o persoană cu handicap. Subvenția va putea fi solicitată pentru o perioadă mult mai scurtă - ar trebui să fie de 18 luni, iar apoi să se aștepte un an și jumătate înainte de a putea face o nouă cerere - iar suma va fi mult mai mică, în jur de cel mult 375 de euro, potrivit informațiile apărute în presa italiană până acum.

Se pare că ar putea exista, de asemenea, o scădere pentru cei care au copii minori: aceștia nu vor mai fi luați în calcul pentru a determina valoarea totală a subvenției. În schimb, fiecare ar urma să primească o creștere forfetară de 50 de euro, ceea ce ar fi semnificativ mai puțin decât în prezent.

Un sfert din numărul total de beneficiari ai Venitului de cetățenie, excluși

 

În cele din urmă, cei care au un Isee mai mare de 7.200 de euro ar putea fi complet excluși din lista de beneficiari ai măsurii. De fapt, deși ministrul Calderone a confirmat doar că Isee va fi remodelat pentru a ajuta familiile numeroase, un proiect preliminar arată că pragul Isee pentru a accesa MAI ar trebui să fie redus semnificativ: de la 9.360 de euro din venitul de cetățenie, cât este în prezent, la 7.200 de euro, mai exact. Potrivit calculelor, această reducere ar elimina aproximativ 260.000 de familii care primesc în prezent venitul de cetățenie. Adică aproape un sfert din numărul total de persoane care îl percep.

În acest domeniu, nu pare să existe o distincție între cei apți de muncă și cei care nu sunt apți de muncă: cu un Isee de 8.000 de euro, de exemplu, orice familie singură (formată dintr-o singură persoană) ar fi exclusă de la subvenție, indiferent dacă poate lucra sau nu. Ministrul Calderone a declarat că cifrele care circulă aparțin unui proiect "învechit", dar nu a negat intenția de a reduce pragul Isee.

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel